I vaš ruter je možda novi vojnik u ratu između SAD i Rusije

Vaš ruter je možda postao vojnik u novom sajber ratu, a da vi o tome nemate pojma, bar tako tvrde bezbednosne službe SAD i Velike Britanije.

Tehnopolis

Izvor: B92

Sreda, 18.04.2018.

14:32

I vaš ruter je možda novi vojnik u ratu između SAD i Rusije

Otprilike tako glasi upozorenje iz Vašingtona i Londona, koje su obaveštajne službe ovih zemalja uputile kako bi upozorile svoje stanovništvo da njihov kompjuterski hardver za pristup internetu može biti iskorišćen za velike sajber napade od strane Rusije.

Vlade dve zemlje tvrde da Rusija sprovodi tajne operacije u kojima, navodno, ubacuje zloćudni softver (malware) u internet rutere i drugu mrežnu opremu, koji bi mogao biti aktiviran sa nekom "malicioznom" namerom.

U saopštenju, koje su izdali Odeljenje za unutrašnju bezbednost SAD i britanski Nacionalni centar za sajber bezbednost, jasno se ističe da se ove bezbednosne agencije "plaše da bi mete napada mogle da budu vladine i privatne organizacije", kao i provajderi "kritične infrastrukture" i interneta.

"Potencijalne žrtve su identifikovane kroz seriju koordiniranih akcija između SAD i međunarodnih partnera. Obe države su 'čvrsto uverene' da u svoje otkriće pomenutih sajber aktivnosti, koje se odvijaju uz podršku Rusije, a koje su od 2015. godine više puta potvrđene", navodi se u upozorenju Kompjuterskog tima za brzo reagovanje SAD.

Američki stručnjak za sajber bezbednost Džejk Vilijams, međutim, kaže da je teško razumeti šta je motiv za izdavanje ovakvog saopštenja.

"Teško da ima ikakvog smisla optuživati Ruse za ovakvo nešto, osim ukoliko ne postoji neki drugi, najverovatnije politički, razlog iza svega toga", kaže on.

Jedan od načina da se spreči zloupotreba rutera i od strane hakera je da se njegov softver redovno ažurira, kao i da korisnici povremeno menjaju svoje šifre, piše Indipendent.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

32 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

16 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: