Kina pokrenula sajt za prijavu sumnjivih osoba i aktivnosti

U Kini je pokrenuta zvanična internet stranica na kojoj građani mogu da prijave subverzivne aktivnosti ili osobe za koje sumnjaju da su špijuni.

Izvor: Beta
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Ministarstvo za nacionalnu bezbednost pokrenulo je juče sajt www.12339.gov.cn na kojem mogu da se prijave sumnjive aktivnosti koje prete da "sruše socijalistički sistem". Na veb stranici će se prikupljati informacije o aktivnostima koje zemlju dovode u opasnost. Biće dostupna na kineskom i engleskom jeziku.

Peking redovno skreće pažnju na pretnju "neprijateljskih stranih sila" i vlasti sve više apeluju na građane da prikupljaju informacije.

Oni koji budu dostavljali vlastima informacije preko sajta popunjavaće obrazac u kojem će navoditi da li je reč o špijunaži, terorizmu, separatizmu, odavanju državnih tajni, subverziji…

Onlajn doušnik ostaje anoniman, ali vlasti upozoravaju da će svako ko bude zloupotrebljavao ovu mogućnost ili dostavljao lažne informacije snositi posledice.

Vesti

Nintendo Labo se prodaje ispod očekivanog

Kada je u januaru ove godine Nintendo predstavio Nintendo Labo, mnogi su se zapitali da nije 1. april stigao dosta ranije, i utisak je bio negde između “Nintendo je genije” i “Nintendo je zapravo počeo da uvaljuje ljudima karton”.

Vesti ponedeljak 30.04. 21:11 Komentara: 8

Koliko često treba čistiti tastaturu?

Australijski naulnici u nedavnoj studiji otkrili su da daska na wc šolji ima pedesetak bakterija na dva kvadratna centimetra, što zapravo i nije mnogo. Na tipičnoj tastaturi, posebno onoj koju deli više ljudi, situacija je, po istoj studiji, čak 400 puta gora.

Vesti subota 28.04. 08:35 Komentara: 13
strana 1 od 57 idi na stranu