"Uskoro ćemo komunicirati mislima, zahvaljujući umecima u mozgu"

Neurohirug Erik Leuthart sa Univerziteta Vašington ističe da će u budućnosti ljudima biti ugrađivani minikompjuteri u mozak i formirana vrsta "nadljudi", koji će putem misli komunicirati među sobom i sa aparatima.

Tehnopolis

Izvor: SRNA

Utorak, 27.03.2018.

08:30

Foto: Thinkstock

Kako elektronike kompjutera postaju sve manje, uskoro će moći da se, bez većih problema, usade u mozak.

Leuthart navodi da će "telepate" moći da prenose informacije drugim ljudima i aparatima koristeći umetke u mozgu.

"Pitanje je samo kada. Da li će do toga doći za deset ili sto godina. Reč je o neizbežnom razvoju čovečanstva", navodi Leuthart, koji je napisao dva romana i jednu dramu "kako bi pripremio društvo za nadolazeće promene".

S obzirom na brzinu kojom se tehnologija menja, nije nemoguće zamisliti da će za 20 godina sve što je sada u mobilnim telefonima biti smešteno u "zrnu pirinča".

"Uređaj te veličine mogao bi da se uklopi u ljudsku glavu na minimalno invazivan način, kako bi mogao da vrši neophodne radnje potrebne da se formira mozak-kompjuter", navodi Leuthart, a prenose naučni portali.

Vlasnik "Tesle" Ilon Mask već razvija načine za povezivanje ljudi i kompjutera.

Projekat se zasniva na tehnologiji "neuronske čipke", a reč je o sitnim elektrodama umetnutim u mozak. Preko njih bi se jednog dana mogle unositi i skidati misli iz mozga u kompjuter.

Mask smatra da će "neuronska čipka" moći da pomogne ljudima sa teškim moždanim povredama već za četiri godine, a za osam do deset godina ova tehnologija u stilu Matriksa biće dostupna svakom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

45 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: