"Verovali su mi - glupi kreteni!"

Osnivač i izvršni direktor Facebooka Mark Zakerberg poslednjih dana se nalazi u centru pažnje svetske javnosti zbog afere sa nedozvoljenim korišćenjem podataka 50 miliona korisnika te društvene mreže od kompanije Kembridž analitika.

Tehnopolis

Izvor: B92

Petak, 23.03.2018.

15:29

GettyImages

Zakerberg je, u međuvremenu, priznao da je kompanija "napravila grešku" u vezi sa navodnom zloupotrebom korisničkih podataka, izjavivši da je on "taj koji snosi odgovornost za ono što se dešava na platformi njegove kompanije".

Ovo, međutim, nije prvi slučaj da se "šefu" jedne od najvećih društvenih mreža na globalnom internetu ovakvo nešto događa.

Zakerberg je još pre osam godina, u razgovoru za magazin Njujorker (New Yorker), 2010. godine, potvrdio da je Facebook "ismevao" rane korisnike zbog toga što su imali poverenja kada je ostavljanje ličnih podataka na toj društvenoj mreži u pitanju.

"Verovali su mi - glupi kreteni", napisao je Zakerberg u poruci poslatoj Mesindžerom, koju je te godine prvi objavio Business Insider (tada Silicon Alley Insider).

To je kasnije i sam Zakerberg, u pomenutom razgovoru za Njujorker, potvrdio.

"Mislim da sam odrastao i naučio dosta od objavljivanja tih poruka", rekao je osnivač Facebooka u svoju odbranu.

U daljem pokušaju da se odbrani od svog nesmotrenog komentara, Zakerberg je kao argument koristio tvrdnju da su se društvene norme u 21. veku promenile u korist opšte transparentnosti.

Međutim, stručnjaci za privatnost na internetu na to su još tada odgovrili da je u pitanju takva vrsta promene "koja je mnogo privlačnija privilegovanim zlatnim momcima iz Silikonske doline, poput Marka Zakerberga, nego za milione korsinika Facebooka".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

46 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: