#WikiGap Belgrade - za globalnu ravnopravnost polova na internetu

Uređivački maraton #WikiGap na temu “Žene – liderke iz senke” održan je u Beogradu u okviru globalne akcije za ravnopravnost polova na internetu u organizaciji ambasade Švedske i Vikimedije Srbije.

Podeli
Foto: Z. Petrović
Foto: Z. Petrović

#Wiki Gap je globalna inicijativa koju je pokrenulo Ministarstvo spoljnih poslova Švedske sa ciljem da se na internetu poveća broj sadržaja o ženama, a samim tim i njihova vidljivost.

Beograd je prvi od 50 gradova u svetu u kojima se povodom Medjunarodnog Dana žena 8. marta organizuju različite akcije pod istim imenom #WikiGap sa namerom da žene i njihovi uspesi budu više zastupljeni i na Vikipediji i uopšte na internetu. Procenjuje se da oko 90% sadržaja internetu kreiraju muškarci, te da je broj članaka o njima četvorostruko veći nego o ženama.

Ministar Branko Ružić, Ivana Madžarević Vikipedija Srbije i ambasador Švedske Jan Lundin / Foto: Z. Petrović
Ministar Branko Ružić, Ivana Madžarević Vikipedija Srbije i ambasador Švedske Jan Lundin / Foto: Z. Petrović

“Ovom akcijom želimo da doprinesemo prevazilaženju jaza između zastupljenosti žena i muškaraca na internetu. Uopšteno govoreći, kada se više obrati pažnja na probleme žena u jednom društvu, biće lakše rešiti neke druge probleme” rekao je ambasador Švedske Nj.E. Jan Lundin. On je dodao da su u “ravnopravnim društvima građani zadovoljni svojim životom i da je težnja ka jednakosti pozitivna i bitna, jer svi od toga imaju koristi”.

Predstavnice švedske policije i zamenik ambasadora Švedske Joakim Vern / Foto: Z. Petrović
Predstavnice švedske policije i zamenik ambasadora Švedske Joakim Vern / Foto: Z. Petrović

#WikiGap u Beogradu okupio je 20 urednika i urednica sa kojima su radili predstavnici organizacije Vikimedija Srbije i obučili ih za uspešno kreiranje članaka na Vikipediji. Uređivački maraton je početak akcije za bolju zastupljenost žena u onlajn svetu koja će biti nastavljena promovisanjem žena, njihovih dostignuća i uspeha na internetu.

Učesnici #WikiGap / Foto: Z. Petrović
Učesnici #WikiGap / Foto: Z. Petrović

“Srbija se danas pridružila globalnoj inicijativi o rodnoj ravnopravnosti na internetu” rekao je ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić. On je citirao reči Margaret Tačer “Kada želite da ispričate nešto i da to bude jako – pojave se muškarci, ali kada nešto treba da uradite – tu su žene”. Ministar Ružić ocenio je da “to što većinu urednika čine muškarci ne znači da žene nisu prisutne, ali da bi taj odnos svakako trebalo promeniti”.

Foto: Z. Petrović
Foto: Z. Petrović

Vikipedija je najobimnija svetska onlajn enciklopedija sa najvećim brojem korisnika i njen sadržaj značajno utiče na informisanost građana. Ravnoteža između zastupljenosti polova je veoma važna i zbog toga se ista akcija održava u saradnji sa 50 švedskih ambasada u svetu.

#WikiGap u Beogradu organizovan je u prostorijama srpko-korejskog informatičko pristupnog centra u okviru Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave.

Vesti

Review: Sword Art Online: Fatal Bullet

Sword Art Online je svoj život započeo kao serijal laganih novela koja je zbog svog settinga veoma dobro reagovala sa japanskom mladom publikom, dovoljno da bude pretvorena u manga strip pa zatim i anime serijal, koji je isto toliko dobro prošao, ako ne i bolje.

Vesti petak 16.03. 12:30 Komentara: 0

Webiz već sada nadmašio prošlogodišnju konferenicju

Ostalo je još malo vremena do šeste Webiz konferencije u Zrenjaninu koja se održava od 23. do 25. marta u hotelu Vojvodina. U Webiz timu kažu da je odziv učesnika izuzetan i da će ove godine biti prinuđeni da prijave zatvore nešto ranije. Predavači iz zemlje i inostranstva, zanimljive teme i predavanja, radionice i paneli, ali i potpuno novi formati, dovoljan su razlog da Zrenjanin od 23. do 25. marta.

Vesti petak 16.03. 11:41 Komentara: 0

EA neće zarađivati od prodaje A Way Out

Kompanija Electronic Arts je zbog svojih kontroverzi postala veoma omražena kod velikog broja igrača, zbog čega je mnoge razočaralo to što je kooperativna avantura, A Way Out, postala deo EA Originals programa, kojim se finansiraju mnogi indie studiji.

Vesti četvrtak 15.03. 19:35 Komentara: 1
strana 1 od 1737 idi na stranu