U 2017. Candy Crush Saga donela 2 milijarde dolara zarade

Prošle godine je kontroverza oko Loot kutija u video igrama bila jedna od najvrelijih tema u ovoj industriji, ali izgleda da kompanije i dalje ne planiraju da odustanu od njih, iako sve više zemalja razmatra uvođenje zabrane na ovakav vid monetizacije, poslednja u nizu je Nemačka.

Izvor: play.co.rs
Podeli
Foto: Youtube Screenshot/OGL Gameplays
Foto: Youtube Screenshot/OGL Gameplays

Ako vidimo kakve se cifre vrte oko ovakvog načina monetizacije, onda nam je jasno i zašto.

Kompanija Activision Blizzard nedavno je objavila dokument o zaradi u 2017. godini, gde je navedeno da je ukupan “čisti” prihod kompanije u minuloj godini iznosio 7.16 milijardi dolara, što predstavlja rekordan iznos i za skoro 600 miliona veći od onog u 2016. godini, kada je AB zaradio 6.6 milijardi.

Ipak, činjenica koja se posebno izdvaja jeste koliko je od te zarade stiglo mikrotransakcijama unutar igre, odnosno kupovinom Loot kutija i drugih stvari koje nisu osnovna igra. U pitanju je cifra od čak 4 milijarde dolara, koliko su donele transakcije unutar samih igara, što znači da nešto ispod 60% celokupne zarade dolazi od ovakvog načina monetizacije.

I pored svih velikih igara ovih kompanija, kao što su Call of Duty, Destiny, Overwatch, Hearthstone i druge, i dalje najveći deo prihoda dolazi od zlatne koke ove korporacije, odnosno kompanije King i njihovog mobilnog hita Candy Crush Saga, koja je prihodila neverovatnih dve milijarde dolara u protekloj godini.

Verovatno će vas i zapanjiti podatak da na mobilnom tržištu igara, čak 48% prihoda dolazi od svega 0.19% korisnika, takozvanih “kitova” koji su bogati i imaju problema sa trošenjem novca, i upravo takve “kitove” kompanije i ciljaju sa mikrotransakcijama i taj trend se sa mobilnog tržišta već uveliko preselio i na tradicionalno polje PC i konzolnog gejminga.

Izvor: play.co.rs

Vesti

"Hakovanje benzinske stanice": Prijave za prvi NIS hakaton u toku

Kompanija NIS će od 02. do 04. marta 2018. godine, u saradnji sa Centrom za razvoj tehnološkog preduzetništva i inovacija – ICT Hub, organizovati prvi NIS hakaton. Tema i zadatak za učesnike događaja biće „Hakovanje benzinske stanice“, dok će nagradni fond za tri najbolja rešenja iznositi ukupno 5 000 evra. NIS hakaton će se održati u centru za inovacije Playground na adresi Kralja Milana 10, a rok za prijave je 25. februar.

Vesti utorak 20.02. 17:30 Komentara: 0

Kako GDPR čuva sajber ličnost – na DIDS 2018

Devetu godišnju konferenciju o Internetu u Srbiji – DIDS 2018, organizuje Fondacija "Registar nacionalnog internet domena Srbije“ (RNIDS), 6. i 7. marta, u Hotelu "Metropol Palace" u Beogradu, pod sloganom "Čuvari internet identiteta“.

Vesti utorak 20.02. 12:03 Komentara: 0
strana 1 od 1726 idi na stranu