Iskoristili nuklearni otpad da naprave bezbednu kriptovalutu

Diveloperi kriptovalute Zkeš (Zcash) upotrebili su radioaktivni otpad iz nekadašnje sovjetske nuklearne elektrane u ukrajinsom gradu Černobilu da bi kreirali bezbedan kriptovalutni sistem.

Tehnopolis

Izvor: B92

Sreda, 31.01.2018.

20:10

Iskoristili nuklearni otpad da naprave bezbednu kriptovalutu

Rajan Pirs i Endrju Miler iskoristili su radioaktivni grafit, uzet sa mesta na kome se 1986. godine dogodila velika nuklearna katastrofa, kako bi proizveli gama i beta zračanje niskog intenziteta.

To zračenje poslužilo im je za generisanje nasumičnih brojeva koji će biti korišćeni za kreireanje kriptografskih parametara Zkeša.

Celu "akciju" sproveli su u tokom leta u malom privatnom avionu kojim su, iz bezbednosnih razloga, leteli na visini od oko 1.000 metara iznad američkih država Ilinois i Viskonsin.

Time su hteli da budu potpuno sigurni da kod koji se koristi za kreiranje Zkeša neće, na bilo koji način, biti "provaljen". "Ceo postupak obavljen je za oko 30 minuta, čime je, bar u teoriji, uspešno kreiran bezbedan kod pomoću koga se 'gradi' Zkeš", istakao je Miler.

On, u šali, dodaje da bi, posle ovog postupka, ta kriptovaluta mogla da bude otporna i na nuklearnu katastrofu.

Zkeš se trenutno nalazi na 26. mestu po vrednosti među svetskim kriptovalutama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: