Neko je uspeo da skine Intel sa trona u proizvodnji čipova

Intel je dominantna kompanija u proizvodnji čipova decenijama, ali u 2017. godini svoju krunu su morali da prepuste Samsungu, što se pokazalo u finansijskim izveštajima dveju kompanija.

Izvor: B92
Podeli
foto: getty
foto: getty

Promenu na tronu signalizirao je Intelov godišnji prihod od 62,8 milijardi dolara dok je Samsung generisao 69 milijardi. Jeste da je Intelov fokus na x86 procesorima, gde su i dalje dominantni, ali Samsung ima snagu u proizvodnji memorije i fleš memorije – u monetarnom smislu.

Osim finansijskih sredstava, Samsungov posao sa memorijama je daleko važniji i bitiji za budućnost tehnologije nego Intelovi tradicionalni procesori. Ovih dana teško da možete naći pametni telefon ili tablet koji nema Samsung RAM memoriju, a kompanija uspešno drži trećinu tržišta u domenu prenosne memorije.

Štaviše, Samsung predviša sve veću potražnju za memorijskim proizvodima za cloud servere i veštačku intelilgenciju. Uzmimo u obzir da su cene memorije više nego dvostruke u proteklih godinu dana što je pomoglo Samsungu da postane dominantan na ovom polju.

strana 1 od 54 idi na stranu