Najnovija odluka Facebooka izazvala nezadovoljstvo u EU

Facebook je najavio da će u Evropi otvoriti tri nova centra za digitalno opismenjavanje građana, a ovaj potez naišao je na nezadovoljstvo u EU, zbog nastojanja tehnoloških giganata da smanje svoje poreske obaveze.

Izvor: Hina, N1
Podeli

Centri će biti otvoreni u Španiji, Poljskoj i Italiji, a u kompaniji Facebook najavljuju i 10 miliona evra ulaganja u Francuskoj preko tamošnjeg centra za istraživanje veštačke inteligencije. Facebook je već otvorio slične centre u zemljama poput Nigerije i Brazila.

"Ljudi strahuju da će ih digitalna revolucija pregaziti, pa želimo da ulažemo u digitalno opismenjavanje kako bismo im omogućili sticanje digitalnih veština potrebnih za učestvovanje u digitalnoj ekonomiji", kazala je za Rojters poslovna direktorka kompanije Facebook Šeril Sandberg.

Centri će nuditi kurseve za digitalno i medijsko opismenjavanje i sigurnost na Internetu grupama sa ograničenim pristupom tehnologiji, uključujući stariju populaciju, mlade i izbeglice.

U kompaniji Facebook planiraju da do 2020. godine obuče milion građana i vlasnika kompanija, uz klasične kurseve za 100.000 malih i srednjih preduzeća, te internet kurseve za 250 hiljada kompanija.

"Apsolutno želimo da pokažemo ljudima da ulažemo na lokalnom nivou, ulažemo u tehnologiju, ulažemo u ljude", poručila je Sandberg.

Najava se susrela sa raspravom zemalja Evropske unije o predlozima pojačanog oporezivanja multinacionalnih tehnoloških kompanija i optužbama grupe velikih zemalja da kompanije poput Amazona, Googlea, Applea i Facebooka nastoje da smanje svoje porezke obaveze preusmeravanjem dobiti u zemlje poput Luksemburga i Irske.

Manje članice, poput Malte i Luksemburga, poručuju da bi izdvojena incijativa EU na području reforme poreskog sistema oštetila njihovu nadmoć i da bi išla na ruku konkurenciji.

Iz Evropskog parlamenta objavljeno je da su zemlje EU u razdoblju od 2013. do 2015. godine zbog povoljnih poreskih aranžmana Googlea i Facebooka izgubile oko 5,4 milijarde evra poreskih prihoda.

U Evropskoj komisiji poručuju da građani moraju poboljšati svoje digitalne veštine kako bi se smanjila nezaposlenost i kako bi Evropa kreirala sopstvenog digitalnog giganta.

Vesti

Google Assistant će do kraja godine govoriti 30 jezika

Virtuelni personalni pomoćnik kompanije Google koji se aktivira glasom - Google Assistant, do kraja godine, će govoriti tridesetak jezika, uključujući norveški i hindu, saopštila je ta kompanija, što pokazuje da I ona ulazi u žestoku borbu protiv predvodnika na tržištu pametnih pomoćnika - kompanije Amazon.

Vesti subota 24.02. 10:36 Komentara: 0

Nedelja u IT-ju: Pokažimo koliko je Srbija moćna IT zemlja

Da li ste znali da je jedna IT kompanija u Beogradu zaposlila više od 100 programera za samo godinu dana? Da je srpska IT kompanija u Novom Sadu nastala sa kapitalom od samo 100 dinara, a sada ima 50 zaposlenih? Da su srpski programeri napravili platformu za osiguranje koje danas koriste hiljade Švajcaraca? Da rade na softveru za pametne naočare koje koriste NASA astronauti i svakodnevno učestvuju na projektima koji pomeraju granice u celom svetu?

Vesti četvrtak 22.02. 13:50 Komentara: 4
strana 1 od 1727 idi na stranu