NVIDIA moli da grafičke kartice prodaju gejmerima, a ne majnerima

Osim ukoliko ne živite pod zemljom, verovatno ste svesni ogromne popularnoti koje su kriptovalute doživele poslednjih pola godine.

Izvor: play.co.rs
Podeli
foto: getty
foto: getty

Od nečega što je bilo popularno u uskom krugu ljudi, mahom entuzijasta, kriptovalute su poslednjih par meseci eksplodirale u popularnosti i postale pravi mejnstrim biznis gde razni vide priliku da se obogate. Nećemo se previše zadržavati oko kriptovaluta, ali one svakako utiču i na život nas gejmera.

Da biste zaradili neke od kriptonovčića, potrebna je velika procesorska snaga, odnosno da ih “rudarite”, zašta ljudi prave specijalne rudarske stanice, koje se sastoje od računara napravljenih isključivo u ove svrhe sa ogromnim brojem jakih i popularnih grafičkih karti koje koriste svu svoju procesorsku snagu kako bi generisali novčiće. Osim što ova pojava neverovatno jede struju, jedna druga negativna posledica jeste i ogromna nestabilnost koju je popularnost rudarenja stvorila na tržištu grafičkih procesora.

Ukoliko ste poslednjih meseci poželeli da unapredite svoju gejming mašinu, verovatno ste i sami bili žrtva ove nestašice, koja je dovela ne samo do manjka grafičkih karata na tržištu, nego i do drastičnih povećanja cena. Štaviše, u ovom trenutku mnoge popularne grafičke karte srednje i više klase je praktično nemoguće naći.

Sve ovo je dovelo do toga da kompanija NVIDIA diskretno zatraži od prodavaca da prestanu da prodaju grafičke rudarima, i to tako što će prodavci ograničiti prodaju na do dva komada po osobi.

Ukoliko se pitate zašto bi NVIDIA ovo uradila, kad od velike prodaje i povećanja cena imaju korist, u pitanju su svakako dugoročni planovi. Pomama za kriptovalutama i čitav sistem će neminovno doživeti krah u nekom trenutku, kada se stvari normalizuju, a verovatno će i sam sistem preći na druge oblike umesto tradicionalnog rudarenja kakvo sada poznajemo. Kada dođe do toga, za proizvođače grafičkih će možda već biti kasno, jer već sada mnogi PC gejmeri odustaju od apgrejdovanja svojih mašina zbog visokih cena i razmišljaju o prelasku na konzole ili su to možda već učinili.

Dakle, kompanija NVIDIA je prepoznala dugoročan problem za tržište pc gejminga, pa je u skladu sa time reagovala ovim pozivom kako bi pokušala da povrati poverenje gejmera u PC gejming, piše "Play.co.rs"

Vesti

Fejsbuk štiti rasističke stranice jer mu donose profit?

Fotografije i video zapisi dece, nasilan govor mržnje i rasistički sadržaji ne uklanjaju se odmah ili automatski sa ove društvene mreže, a prikriveni reporter Dispačesovog četvrtog kanala snimao je ljude iz Fejbuka koji odlučuju o tome da li neki sadržaj treba ukloniti sa mreže.

Vesti utorak 17.07. 13:26 Komentara: 0

iPhone modeli za 2019. dobijaju LG displeje

Proizvođač ekarana LG Display će, prema potpisanom ugovoru, tokom druge polovine ove godine početi da isporučuje svoje OLED i LCD ekrane kompaniji Apple, navodi sajt Digitimes pozivajući se na izvore iz Južne Koreje.

Vesti ponedeljak 16.07. 16:16 Komentara: 6
strana 1 od 1784 idi na stranu