Skype testira nove "privatne razgovore" s end-to-end enkripcijom

Kompanija Microsoft počela je testiranje end-to-end enkripcije razgovora između korisnika Skypea, koristeći Singal Protocol organizacije Open Whisper Systems.

Izvor: klix.ba
Podeli
Foto: Thinkstock / ilustracija
Foto: Thinkstock / ilustracija

Microsoft je najavio eksperimentalnu opciju nazvanu "Private Conversations" (privatni razgovori) putem bloga, a moći će da je koriste svi koji trenutno koriste beza verziju Skype Insider na operativnim sistemima Windows, Mac, Linux, Android i iOS.

Takođe, opcija će moći da se koristi samo ako obe strane koriste pomenutu verziju. Enkripcija će obuhvatati tekstualne i audio poruke, fajlove, ali ne i audio i videopozive.

Skype već nudi određen nivo enkripcije koji štiti sam komunikacijski kanal, ali je end-to-end enkripcija još bezbednija. To znači da sadržaje poruka mogu da vide samo pošiljalac i primalac.

Sadržaj se ne zadržava na Microsoftovim serverima, ali to ne znači da podaci ne mogu da se presretnu na druge načine. Ipak, ova enkripcija je bezbednija od većine drugih metoda.

Ako se ova mogućnost uvede u glavnu aplikaciju, pridružiće se ostalim platformama kao što su Facebookov Messenger, Appleov iMessage i WhatsApp, koji takođe nude end-to-end enkripciju.

Vesti

strana 1 od 54 idi na stranu