Skype testira nove "privatne razgovore" s end-to-end enkripcijom

Kompanija Microsoft počela je testiranje end-to-end enkripcije razgovora između korisnika Skypea, koristeći Singal Protocol organizacije Open Whisper Systems.

Izvor: klix.ba
Podeli
Foto: Thinkstock / ilustracija
Foto: Thinkstock / ilustracija

Microsoft je najavio eksperimentalnu opciju nazvanu "Private Conversations" (privatni razgovori) putem bloga, a moći će da je koriste svi koji trenutno koriste beza verziju Skype Insider na operativnim sistemima Windows, Mac, Linux, Android i iOS.

Takođe, opcija će moći da se koristi samo ako obe strane koriste pomenutu verziju. Enkripcija će obuhvatati tekstualne i audio poruke, fajlove, ali ne i audio i videopozive.

Skype već nudi određen nivo enkripcije koji štiti sam komunikacijski kanal, ali je end-to-end enkripcija još bezbednija. To znači da sadržaje poruka mogu da vide samo pošiljalac i primalac.

Sadržaj se ne zadržava na Microsoftovim serverima, ali to ne znači da podaci ne mogu da se presretnu na druge načine. Ipak, ova enkripcija je bezbednija od većine drugih metoda.

Ako se ova mogućnost uvede u glavnu aplikaciju, pridružiće se ostalim platformama kao što su Facebookov Messenger, Appleov iMessage i WhatsApp, koji takođe nude end-to-end enkripciju.

Vesti

Fejsbuk štiti rasističke stranice jer mu donose profit?

Fotografije i video zapisi dece, nasilan govor mržnje i rasistički sadržaji ne uklanjaju se odmah ili automatski sa ove društvene mreže, a prikriveni reporter Dispačesovog četvrtog kanala snimao je ljude iz Fejbuka koji odlučuju o tome da li neki sadržaj treba ukloniti sa mreže.

Vesti utorak 17.07. 13:26 Komentara: 3

iPhone modeli za 2019. dobijaju LG displeje

Proizvođač ekarana LG Display će, prema potpisanom ugovoru, tokom druge polovine ove godine početi da isporučuje svoje OLED i LCD ekrane kompaniji Apple, navodi sajt Digitimes pozivajući se na izvore iz Južne Koreje.

Vesti ponedeljak 16.07. 16:16 Komentara: 25
strana 1 od 1785 idi na stranu