Skype testira nove "privatne razgovore" s end-to-end enkripcijom

Kompanija Microsoft počela je testiranje end-to-end enkripcije razgovora između korisnika Skypea, koristeći Singal Protocol organizacije Open Whisper Systems.

Izvor: klix.ba
Podeli
Foto: Thinkstock / ilustracija
Foto: Thinkstock / ilustracija

Microsoft je najavio eksperimentalnu opciju nazvanu "Private Conversations" (privatni razgovori) putem bloga, a moći će da je koriste svi koji trenutno koriste beza verziju Skype Insider na operativnim sistemima Windows, Mac, Linux, Android i iOS.

Takođe, opcija će moći da se koristi samo ako obe strane koriste pomenutu verziju. Enkripcija će obuhvatati tekstualne i audio poruke, fajlove, ali ne i audio i videopozive.

Skype već nudi određen nivo enkripcije koji štiti sam komunikacijski kanal, ali je end-to-end enkripcija još bezbednija. To znači da sadržaje poruka mogu da vide samo pošiljalac i primalac.

Sadržaj se ne zadržava na Microsoftovim serverima, ali to ne znači da podaci ne mogu da se presretnu na druge načine. Ipak, ova enkripcija je bezbednija od većine drugih metoda.

Ako se ova mogućnost uvede u glavnu aplikaciju, pridružiće se ostalim platformama kao što su Facebookov Messenger, Appleov iMessage i WhatsApp, koji takođe nude end-to-end enkripciju.

Vesti

Cena kamere sa 400 megapiksela je neverovatna

Švedska kompanija Hasselblad, koja proizvodi digitalne kamere srednjeg formata, lansira svoj potpuno novi hit koji može snimiti fotografije do 400 megapiksela. Kao i tehnologija koja se nalazi unutra, i cena je prilično izvanredna.

Vesti petak 19.01. 14:13 Komentara: 20

Nintendo predstavio novi… karton?

Japanska kompanija Nintendo je uvek bila poznata po donošenju veoma zanimljivih (da ne kažemo uvrnutih) načina za zabavu, i u tom maniru je sada predstavila sasvim novo interaktivno iskustvo, u vidu Nintendo Labo, igrački koje korisnicima dozvoljavaju da otkriju potpuno nove načine za igranje se prenosivom Switch konzolom.

Vesti četvrtak 18.01. 20:35 Komentara: 13
strana 1 od 1713 idi na stranu