Ovo je najpopularniji operativni sistem na svetu

U poslednjih 12 meseci, od decembra 2016. do decembra ove godine najpopularniji operativni sistem na svetu je Googleov Android, koji drži 38,85 odsto tržišta, saopštila je analitička kompanija Global Stats.

Tehnopolis

Izvor: B92

Subota, 30.12.2017.

15:55

Ovo je najpopularniji operativni sistem na svetu
Foto: Thinkstock / ilustracija

Iako je na vodećoj poziciji godinama dominirao Microsoft sa svojim Windowsom, sve se promenilo ekspanzijom mobilnih uređaja i sve češćim korišćenjem mobilnih platformi u odnosu na desktop računare i prenosne uređaje, pa je Windows skliznuo na drugu poziciju sa 37,2 udela na tržištu.

Na trećoj poziciji nalazi se Appleov mobilni operativni sistem iOS sa 13,14 odsto udela udela na tržištu, dok je na četvrtoj poziciji takođe Apple, sa svojim verzijama desktop operativnih sistema macOS i OS X, koji su instalirani na 5,21 odsto uređaja.

Peta pozicija nudi pogled u "nepoznato", jer sa 2,73 odsto upravo nepoznati operativni sistem detektovan kao glavna opcija na brojnim uređajima.

Neka od distribucija Linuxa je na 0,77 odsto uređaja, dok je s 2,1 odsto neki od ostalih operativnih sistema. Trend dominacije mobilnih operativnih sistema će se skoro sigurno nastaviti i sledeće godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

30 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: