USB u zidu na ulici: Šta su to Dead Dropovi?

Ako imate oštro oko, a šetate se nekim velikim gradom, može da vam se dogodi da primetite kako iz nekog zida viri USB priključak. Čestitamo, naišli ste na retku pojavu - takozvani Dead Drop.

Tehnopolis

Izvor: tportal.hr

Nedelja, 10.12.2017.

20:15

USB u zidu na ulici: Šta su to Dead Dropovi?
Foto: YouTube screenshot

Zamislite da negde u skrivenoj uličici vašeg grada ili mesta postoji skriveni USB. Na njega možete da uskladištite bilo šta, ili skinete sve što se na njemu nalazi. Ponekad, ako ne pazite, taj poduhvat može da bude i opasan.

Koncept iza ovog eksperimentalnog projekta koji postoji više-manje u svim svetskim metropolama deo je neobične mreže za razmenu podataka koju je pre deset godina osmislio berlinski umetnik Aram Bartol.

Zašto se ti USB uređaji zovu "Dead Drops"?

Ime stiže iz ranih dana špijunaže, kada su se poverljivi podaci razmenjivali skrivanjem dokumenata iza rasklimatane cigle u mračnoj uličici, ili ispod neprimetnog kamena pored putokaza.

Bartol je tu neobičnu ideju prilagodio svojevrstnom tehno-pankerskom lovu na skriveno blago.

On je stotine USB uređaja zacementirao u zidove širom brojnih svetskih metropola. Neki su skriveni u zidovima, drugi su zakucani u ograde, pa čak i ugrađeni u temelje mostova. Rupe u zidovima koje tvorci ispunjavaju betonom i ponekad prekrivaju bojom pretvorena su u analogne bunkere za alternativnu digitalnu eru.

Ako ste hrabri, Dead Drop možete povezati sa svojim računarom. Nakon što pronađete USB, možete da uradite dve stvari: kopirate sve što se već nalazi na mediju ili dodate nešto svoje za sledećeg digitalnog 'lešinara'.

Takođe bi trebalo naglasiti da svako zainteresovan može da napravi sopstveni 'Dead Drop'.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: