Upoznajte čoveka koji je poslao prvi SMS ikada

Prva kratka tekstualna poruka poslata je pre tačno 25 godina. Tog 4. decembra 1992. godine uputio ju je Britanac Nil Papvort, a glasila je "Srećan Božić“.

Tehnopolis

Izvor: B92

Ponedeljak, 04.12.2017.

10:35

Default images

On je svoj kompjuter povezao sa mobilnim telefonom, priključenim na GSM mrežu Vodafon.

"Tada sam imao 22 godine, radio sam kao developer i prvu poruku sam poslao direktoru Vodafona koji je bio u svojoj kancelariji tokom Božićne proslave. Osećam se starim!“, rekao je Papvort u razgovoru za Skaj njuz.

Odgovor na poruku nije dobio, jer tada nije postojao način da se odgovori na nju.

"Tekstualna poruka nije bila moja ideja, ja sam samo bio srećnik koji ju je prvi poslao. Milijarde ljudi su zatim počeli da koriste SMS kao način komunikacije, pre nego su nastali telefonski pozivi“.

Te 1992. godine SMS poruke je bilo moguće poslati isljučivo na ovaj način, sa kompjutera na telefon, ali ne i obrnuto.

Papvort ističe da i dalje koristi poruke kao način komunikacije, uglavnom putem društvenih mreža i to Facebook Messengera i Skypea.

Na pitanje koja je najbolja poruka koju je ikada dobio, Papvort odgovara da ih je bilo jako mnogo i da ne može da ih se seti, ali pamti najbolju koju je poslao i to je bila objava rođenja njegove ćerke.

Emotikone, kaže, ne koristi, osim običnog smajlija.

SMS su zametile poruke putem društvenih mreža, pa se iz godine u godinu broj poslatih i primljenih kratkih tekstualnih poruka smanjuje.

"Mislim da će SMS i dalje opstati, platforma će se promeniti, a aplikacije nastanu i nestanu“.

Papvort trenutno traži stalno zaposlenje, ali i radi na nekoliko projekata na kojima je stekao nove veštine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

36 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: