NOYB sa tehnološkim gigantima o zaštiti digitalnih prava

“None of your business“ naspram tehnoloških giganata...

Tehnopolis

Izvor: B92

Sreda, 29.11.2017.

16:20

NOYB sa tehnološkim gigantima o zaštiti digitalnih prava
foto: Regina Hügli

Zbog sve veće prekogranične zloupotrebe podataka od strane preduzeća koja posluju na globalnom nivou, organizacije za zaštitu korisnika našle su se pred novim izazovima. „U Evropi imamo stroge zakone za zaštitu podataka ali u stvarnosti se često malo toga sprovodi“, istakao je inicijator udruženja „noyb“ (none of your business) u Beču predstavljajući novu organizaciju čiji je cilj delovanje protiv zloupotrebe ličnih podataka na evropskom nivou. Pored pravnog delovanja „noyb“ će se baviti i objavljivanjem pravilnika i priručnika „Dobre prakse“, koji preduzećima treba praktično da pomognu da se pridržavaju zakona.

Kao „grad ljudskih prava“ glavni grad Austrije želi i na međunarodnom nivou da se promoviše u borbi za očuvanje osnovnih prava čoveka. Tako su čelnici Beča odlučili da pruže institucionalnu podršku udruženju „noyb“. „Naša podrška izražava jasnu posvećenost u borbi za zaštitu digitalnih prava“, izjavila je članica gradskog veća u Beču, Renate Brauner.

Cilj nove organizacije jeste da uz pomoć visokokvalifikovanih i angažovanih pravnika i IT-eksperata, tehnološke gigante kao što su Facebook, Google & Co. dovede za pregovarački sto. Za početnu fazu u 2018. godini potrebno je prikupiti 250.000 evra. Prema procenama udruženja za tekuće poslovanje godišnje je potrebno 500.000 evra. Članovi upravnog odbora imaju počasnu funkciju.

Pored Grada Beča, među institucionalne partnere udruženja „noyb“ ubrajaju se i američka organizacija za zaštitu podataka „epic“, Udruženje za informacije korisnika (VKI), Norveški savez za zaštitu korisnika „Forbrukerradet“ i dr.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

18 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: