Od 14. decembra internet više nikada neće biti isti?

Američka Vlada se sprema da u istoriju pošalje neutralnost interneta – fundamentalni principi na čijim temeljima internet funkcioniše od svog nastanka.

Tehnopolis

Izvor: B92

Četvrtak, 23.11.2017.

15:35

Od 14. decembra internet više nikada neće biti isti?
foto: getty

Neutralnost interneta podrazumeva da se sav saobraćaj na njemu tretira podjednako. Ipak, nova pravila dozvolila bi internet provajderima da blokiraju ili uspore pristup određenim stranicama, kao i da naplate korisnicima „skidanje tih blokada“.

Američka Federalna komisija za komunikacije objavila je da će ukinuti zakon koji zabranjuje provajderima da se upliću u to šta korisnici vide na internetu i koliko im je teško ili lako da do tog sadržaja dođu.

Šef komisije Ardžit Paj, kojeg je na tu funkciju postavio Donald Tramp, izjavio je da su restrikcije iz tog zakona nepotrebne i da sprečavaju internet kompanije da rade ono što žele.

Trenutno, provajderi ne mogu da daju poseban tretman bilo kojoj stranici. Uz novi zakon, moći će da omoguće da se neke stranice otvaraju brže, dok će se pristup nekim drugim dodatno naplaćivati.

Protiv ukidanja neutralnosti na internetu bore se velike internet kompanije kao što su Google, Netflix, Facebook i Reddit, dok se za ukidanje zakona zalažu velike telekomunikacijske kompanije kao što su AT&T, Comcast i Verizon.

O zakonu će se glasati 14. decembra, a ako on bude usvojen internet više nikada neće biti isti – tačnije, više će ličiti na kablovsku televiziju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

30 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

19 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: