Zašto Srbija još uvek nema App Store?

Srbija ima ovlašćene distributere za prodaju Apple uređaja, ovlašćeni servis, skoro svi uređaji su i zvanično dostupni u Srbiji, mogu se kupiti, a uz njih dobiti i podrška i garancija. Fali samo jedno, a možda i ono glavno – App Store.

Tehnopolis

Izvor: Tara Tomoviæ

Petak, 10.11.2017.

09:32

Zašto Srbija još uvek nema App Store?
foto: getty

Odavno je poznato da korisnici Apple uređaja u Srbiji ne mogu do kraja iskusiti njihove mogućnosti. Isprva se mislilo da Srbija nije previše zanimljivo tržište za Apple, ali kako je broj korisnika iPhone uređaja u stalnom porastu, ovaj argument pada u vodu. Nekoliko zemalja u našem okruženju, štaviše manjih tržišta ima App Store. Apple je počeo da nas priznaje u određenim segmentima, ali u čemu je tačno problem sa App Store-om?

“Pri registraciji Apple ID-a Srbija postoji na listi, nedavno smo dobili podršku za srpski pozivni broj kako bi two-factor authentication konačno profunkcionisao i kod nas. Slon u sobi je naravno App Store iako Apple zvančno prodaje iPhone i iPad u Srbiji, građanke i građani Republike Srbije ne mogu koristiti App Store sa adresom iz Srbije“, kaže Ivan Jelić, direktor za proizvode i razvoj B92.net i dodaje da je problem najverovatnije razmena novca između prodavca i kupaca digitalnih proizvoda, odnosno sprovođenje plaćanja -“Razloga za to moglo bi biti više, da li to što bi praktično omogućio razmenu strane valute između rezidenata (iako se doduše Apple pojavljuje kao posrednik u transakcijama), ili zato što Apple nema registrovano pravno lice u Srbiji, možda čak i zato što bi prodaja u prvo vreme najverovatnije bila u stranoj valuti. Zanimljivo na primer da Google Play to onemogućava tako što iz Srbije ne možete prodavati, ali možete kupovati, dok u App Storeu možete prodavati iako ste iz Srbije. Da upotpunim paralelu, cene u Google Playu su u dolarima, kratko su bile u dinarima“

Iz Ministarstva za trgovinu, turizam i telekomunikacije nismo dobili odgovor da li postoje zakonske peripetije koje sprečavaju otvaranje App Store-a već da je ovo samo i isključivo odluka kompanije Apple.

“Otvaranje App Store servisa u Srbiji u potpunosti zavisi od poslovne odluke kompanije Apple. Vlada Srbije nastoji da u direktnom kontaktu sa kompanijom omogući što skorije otvaranje ovog servisa i za građane Srbije”, navodi se za B92 u saopštenju Jedinice za implementaciju strateških projekata Tima za IT i preduzetništvo Vlade Srbije.
foto: getty
A s obzirom na to da manja tržišta uveliko imaju mogućnost kupovine digitalnih proizvoda na App Store-u i da su priznata od strane kompanije Apple, da li bi to moglo da sugeriše da je ipak problem u našim zakonskim procedurama?

“Problem su najverovatnije ili različito shvatanje povoljnih uslova za poslovanje u Republici Srbiji od strane države i Applea, ili Appleova nezainteresovanost, što bi bilo čudno jer je App Store podržan i na manjim tržištima od našeg. Informacije koje dobijamo iz državne uprave kažu da sve zavisi od Applea, od Applea sa druge strane stiže jako malo informacija koje nam ne govore puno. Bilo bi lepo kada bo mogli da čujemo da li je sve to što zavisi od Applea prihvatljivo za Apple, ali te informacije nažalost nemamo. Prvi korak ka rešavanju problema je razgovor o problemu, a za razgovor potrebne su obe strane“

Krivice ima i u Apple-u jer, kako Ivan kaže, prodaja iOS uređaja i servisa bez zvanično podržanog App Store-a je prvenstveno loše korisničko iskustvo, a upravo je Apple kompanija koja korisničko iskustvo ističe kao jednu od najvećih vrednosti svojih proizvoda.

“Iz ugla korisnika stvari izgledaju tako što nakon kupovine iPhonea ili iPada moraju uneti lažnu adresu da bi mogli da koriste aplikacije bez kojih ti uređaji praktično nemaju smisla. Da ne govorim o tome da uslovi korišćenja za bitne servise poput iClouda za Srbiju ne postoje, a uslovi korišćenja ključni su za regulisanje prava korisnika u odnosu na pružaoca usluga. iOS uređaje trebalo je da dobijemo kao zaokružene celine, po mom mišljenju iPhone nije ni trebalo da ’stigne’ u Srbiju bez App Storea. Ovako su iPhone i iPad u Srbiji poluproizvodi“, zaključuje Ivan.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

98 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

14 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

22 h

Podeli: