Da li treba da pokrijete kameru na laptopu?

Mnogi ljudi, uključujući i samog Marka Zakerberga pokrivaju kamere na svojim laptopima. Kako stvari stoje, iza toga ne stoji bezrazložna paranoja.

Tehnopolis

Izvor: Tportal

Utorak, 31.10.2017.

10:06

Da li treba da pokrijete kameru na laptopu?
Foto: Thinkstock

Među njima je i bivši direktor FBI Džejms Kami koji je u nedavnom intervjuu izjavio da je "uvek pametno stavljati traku preko kamere".

Takođe, svet je obišla fotografija Marka Zakerberga iza čijih leđa se vidi njegov laptop sa trakom preko kamere. Iako je sasvim logično da će hakeri pokušati da dođu do računara direktora FBI i Marka Zakerberga, pitanje je da li i "običan svet" treba da ih se pribojava.

Jedan od motiva mogla bi biti ucena, budući da haker može da vas snimi u nekom nezgodnom trenutku i to iskoristi za iznudu.

Jedini način na koji to može učiniti je da uspostavi kontrolu nad celim računarom. To znači da je ta hakerska procedura slična drugim oblicima napada na daljinu i uključuje navođenje korisnika da klikne na lažni link. Tako računar instalira program, koji napadaču omogućava pristup.

Ne nadajte se da ćete prepoznati šta se dešava, tako što ćete videti LED lampicu pored objektiva web kamere. Možete se zaštititi tako što ćete zaklapati laptop ako ga ne koristite, preuzimati najnovija ažuriranja anti-virus i ostalih bezbednosnih programa, redovnim čišćenjem računara od malware-a i izbegavanjem otvaranja neproverenih linkova.

Ako i posle svih mera predostrožnosti strahujete od špijuna, prelepite kameru baš kao što je to Zakerberg uradio.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

17 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: