Qualcomm namerava da reši najveći problem pametnih satova

Kompanija Qualcomm namerava da reši problem sa dužinom trajanja baterije na pametnim satovima.

Izvor: zimo.dnevnik.hr
Podeli
Foto: Thinkstock / ilustracija
Foto: Thinkstock / ilustracija

Današnji satovi često moraju da se pune najmanje jednom dnevno, a na ovaj složeni problem utiču brojni faktori.

Qualcomm će pokušati da priđe rešenju na više načina, prvenstveno na nivou platforme i smanjenjem potrošnje energije.

Njihov budući chipset tako bi trebalo da "inteligentno gasi stvari i procese koji se ne koriste", a veliki naglasak biće stavljen i na bežično punjenje i brzo punjenje uređaja.

Iako još nema konkretnih detalja o njihovom chipsetu i procesoru, direktor kompanije za upravljanje proizvodima Pankaj Kedia saopštio je da će uređaj biti manji, njegovi senzori biće pametniji, povezanost bolja, a bezbednost podignuta na viši nivo, i biće stedljiviji kako bi baterija trajala duže.

Iako su Qualcommu pametni satovi u prvom planu, kompanija razmišlja dugoročno i o široj slici, odnosno o IoT uređajima poput povezane odeće, cipela, narukvica, ogrlica i drugih nosivih uređaja koji će biti povezani s internetom i koji bi trebalo da koriste Qualcommov hardver.

Mnogi analitičari predviđali su pre nekoliko godina da će tržište pametnih satova i gedžeti biti sledeća velika stvar u tehnologiji koje će, uz pametne telefone i tablete, korisnici "morati" da imaju, ali se pokazalo da za veliki broj ljudi nošenje pametnog sata, koji donosi manje-više iste informacije kao i pametni telefoni, nema previše smisla i da su ovakvi uređaji najpopularniji među ljubiteljima fitnesa.

Ipak, s napretkom tehnologije, poboljšanjima baterije i moguće nižim cenama, kao i novim opcijama (u poslednje vreme se poseban naglasak stavlja na aplikacije povezane sa zdravljem, poput praćenja otkucaja srca i slično), u budućnosti ipak možemo da očekujemo sve veću potražnju za pametnim satovima i drugim nosivim uređajima.

Vesti

Ušla voda u kabl?

Nova godina mora se početi prvim velikim događajem, ovogodišnji Sajam konzumetske elektronike (CES) u Las Vegasu dao nam je nove detalje slike koja nam otvara pogled na budućnost.

Vesti nedelja 21.01. 10:49 Komentara: 1
strana 1 od 1714 idi na stranu