Windows 10 narušava privatnost korisnika?

Holandske vlasti su objavile da operativni sistem "Windows 10" krši zakon o privatnosti i upozorile njegovog proizvođača, američkog giganta softvera "Microsoft", da bi mogao biti kažnjen.

Izvor: Beta
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

"'Microsoft' krši holandski zakon o zaštiti podataka time što obrađuje lične podatke korisnika svog operativnog sistema 'Windows 10' na njihovim računarima", objavila je u petak holandska Uprava za zaštitu podataka (DPA).

Ta uprava zamera "Microsoftu" što "jasno ne informiše" korisnike "Windowsa 10" da taj sistem "neprekidno prikuplja lične podatke o njihovom korišćenju aplikacija i postupanju na internetu, a sve to preko svog pretraživača 'Edge', kada se koristi podrazumevana konfiguracija" tog operativnog sistema (Default Settings).

"Microsoft" takođe "ne obaveštava jasno korisnike o vrsti podataka" koji se obrađuju i "u koju svrhu".

Osim toga, taj sistem ne pruža korisnicima valjan alat za "davanje saglasnosti za obradu njihovih ličnih podataka", primetila je holandska Uprava.

Ta uprava kaže da je ispitala nekoliko verzija "Windowsa 10", instaliranih na četiri miliona računara u Holandiji od njegovog lansiranja jula 2015. godine. "Microsoft" može da sistematski prati sadržaj pretraživača korisnika sistema sa "podrazumevanom konfiguracijom" (Default Settings), zaključuje Autoritet.

Na primer, ta firma može da prikuplja podatke i pomoću aplikacija kao što su "jedan turski dnevni list, jedan magazin namenjen homoseksualcima ili jedna aplikacija koja najavljuje vreme molitve za muslimane", kaže Uprava. To "Microsoftu" omogućava da korisniku upućuje prilagođene oglase i privatne savete.

"'Microsoft' je uveravao da će okončati svo to kršenje. Ali to se nije dogodilo, i holandska DPA može odlučiti da mu izrekne sankciju", upozorila je Uprava.

"Microsoft" je odgovorio saopštenjem da holandski izveštaj "ne odražava tačno" kako "Windows 10" postupa s ličnim podacima.

Kompanija kaže da će "nastaviti saradnju s DPA da bi našla odgovarajuća rešenja" - rekla je zvaničnik "Microsofta" Marisa Rodžers.

Vesti

Google Assistant će do kraja godine govoriti 30 jezika

Virtuelni personalni pomoćnik kompanije Google koji se aktivira glasom - Google Assistant, do kraja godine, će govoriti tridesetak jezika, uključujući norveški i hindu, saopštila je ta kompanija, što pokazuje da I ona ulazi u žestoku borbu protiv predvodnika na tržištu pametnih pomoćnika - kompanije Amazon.

Vesti subota 24.02. 10:36 Komentara: 0

Nedelja u IT-ju: Pokažimo koliko je Srbija moćna IT zemlja

Da li ste znali da je jedna IT kompanija u Beogradu zaposlila više od 100 programera za samo godinu dana? Da je srpska IT kompanija u Novom Sadu nastala sa kapitalom od samo 100 dinara, a sada ima 50 zaposlenih? Da su srpski programeri napravili platformu za osiguranje koje danas koriste hiljade Švajcaraca? Da rade na softveru za pametne naočare koje koriste NASA astronauti i svakodnevno učestvuju na projektima koji pomeraju granice u celom svetu?

Vesti četvrtak 22.02. 13:50 Komentara: 4
strana 1 od 1727 idi na stranu