Hakerski napad na Wi-Fi mreže: "Svaki uređaj na svetu je pogođen"

Svaka moderna wi-fi mreža i svaki uređaj povezan na istu, potencijalno su hakovani nakon velikog napada, upozoravaju stručnjaci.

Izvor: B92
Podeli
foto: thinkstock
foto: thinkstock

Krack napad hakuje svaku wi-fi mrežu na svetu, odnosno krade sve podatke koje ste sa telefona poslali preko mreže.

“Ovakva vrsta napada može se koristiti za krađu osetljivih informacija kao što su brojevi kreditnih kartica, šifre, poruke sa četa, mejlovi, slike, itd“, napisao je istraživač bezbednosti na internetu Meti Vanhof za čiji se rad zainteresovala i američka vlada – “Napad se bazira protiv svih modernih zaštićenih wi-fi mreža“

On je takođe otkrio da bi ovim napadom mogli biti pogođeni svi moderni kompjuteri, telefoni, pa čak i pametni frižideri.

“Ako vaš uređaj podržava wi-fi, vrlo je verovatno da je pogođen napadom, a sve što ste putem nje slali može biti ukradeno“

On je takođe apelovao na kompanije koje proizvode uređaje da se pozabave ovim problemom što pre, kao i da korisnici treba što pre da instaliraju potrebna ažuriranja. Najpogođeniji su Android telefoni koji su inače dosta ranjivi kada su u pitanju hakerski napadi jer sporo primaju ažuriranja.

Krack napad funkcioniše tako što zloupotrebaljava dogovor wi-fi mreže i uređaja koji na nju treba da se poveže. Obično, dva uređaja prave šifru za budući saobraćaj, što znači da će uređaj moći da čita podatke samo ako ima tu šifru. Ipak, istraživači su pronašli da proces može biti zloupotrebljen, dajući žrtvi šifru koja se već koristi i tako prati sve podatke koje razmenjujete sa wi-fi mrežom.

Menjanje wi-fi šifre neće napraviti razliku jer se hakerski napad uopšte ne bazira na šifri.

Vesti

Cena kamere sa 400 megapiksela je neverovatna

Švedska kompanija Hasselblad, koja proizvodi digitalne kamere srednjeg formata, lansira svoj potpuno novi hit koji može snimiti fotografije do 400 megapiksela. Kao i tehnologija koja se nalazi unutra, i cena je prilično izvanredna.

Vesti petak 19.01. 14:13 Komentara: 8

Nintendo predstavio novi… karton?

Japanska kompanija Nintendo je uvek bila poznata po donošenju veoma zanimljivih (da ne kažemo uvrnutih) načina za zabavu, i u tom maniru je sada predstavila sasvim novo interaktivno iskustvo, u vidu Nintendo Labo, igrački koje korisnicima dozvoljavaju da otkriju potpuno nove načine za igranje se prenosivom Switch konzolom.

Vesti četvrtak 18.01. 20:35 Komentara: 13
strana 1 od 1712 idi na stranu