Google predstavio sasvim novu porodicu proizvoda

Google je na velikom događaju u San Francsiku predstavio Pixel 2 i Pixel 2 XL telefone i mnoge druge uređaje.

Tehnopolis

Izvor: B92

Sreda, 04.10.2017.

18:05

Google predstavio sasvim novu porodicu proizvoda
Foto: YouTube Screenshot

Događaj je otvorio Sundar Pičai, izvršni direktor kompanije, koji je iskoristio priliku da oda počast žrtvama napada u Las Vegasu i tri uragana koji su tokom poslednjih nedelja harali Severnom Amerikom.

Šef internet giganta ukazao je potom na veliki pomak u poslovanju kompanije, koja je, prema njegovim rečima, donela revoluciju u polje veštačke inteligencije i predstavio novi "trijumvirat Google-ovih proizvoda - AI + softver + hardver".
Foto: Tanjug/ AP Photo/Virginia Mayo
Rik Osterloh, potpredsednik odeljenja za hardver u Google-u, potom je stupio na scenu i osvrnuo se na kupovinu HTC hardvera, pre nego što je prikazao video u kom se detaljno opisuju uspesi kompanije u poslednjoj godini: Google Home, Pixel, 4K Chromecast, Daydream VR i druge stvari.

"Konkurencija na polju smartfona postaje sve veća i veća i postoji pritisak da svake godine predstavljamo sve bolje proizvode", rekao je on.

"Smartfoni možda postaju sve sličniji po specifikacijama, ali smo svedoci brojnim revolucijama u pogledu iskustva koje možemo pružiti svojim korisnicima".

On je naveo primer Google Home, koji ima dva mikrofona, u poređenju sa četiri ili osam koliko ima konkurencija, ali koji ipak uspeva da prepoznaje glasovne komande kroz specijalno mašinsko učenje.
Google Home Mini (Foto: YouTube Screenshot)
O uređaju Home više je govorio Riši Čandra, potpredsednik odeljenja za proizvode u Google-u, koji je najavio da će u Japanu ove nedelje biti predstavljen taj uređaj kog je uporedio sa Amazonovim Echo.

On tvrdi da će Home, za razliku od Echo-a biti dostupan i opciju poziva i to u Velikoj Britaniji "krajem ove godine", a da će biti dostupan i u SAD i Kanadi, a onda istakao jednu od najvećih razlika u odnosu na Amazonov proizvod: Voice Match opciju, zahvaljujući kojoj Home može da pruža različite odgovore u zavisnosti od toga s kim "razgovara".

Zatim je najavio dizajnerku Google Home projekta Izabel Olson, koja je predstavila prvi novi uređaj predstavljen na današnjem događaju: Google Home Mini.

To je mini uređaj veličine hokejskog paka, presvučen tkaninom i dizajniran tako da se smesti na bilo koje mesto u kući. Zahvaljujući specijalnom materijalu, koji je dizajniran u Google-u, može da se poveže sa bilo kojim aktiviranim Chromecast zvučnikom. Biće dostupan u tri boje i u SAD će se prodavati po ceni od oko 50 dolara.

U prodavnicama bi trebalo da se nađe već 19. oktobra. Uz novi kratki video, Google je predstavio još jedan uređaj - Google Home Max, veliki zvučnik koji je dizajniran kao muzički uređaj.

Može biti ukombinovan sa stereo linijom i sličan je direktnoj konkurenciji - Apple HomePod uređaju, koji je nedavno najavljen.

"Baš kao što je Pixel redefinisao kameru, isto ćemo učiniti i sa zvukom", rekao je Riši Čandra, koji se nakon toga vratio na scenu.

"Da bi dobro zvučali, zvučnici se moraju prilagođavati vašem domu. Zato danas najavljujemo pametni zvuk".

Zvučnik će navodno podržavati YouTube Music, Spotify i druge muzičke servise i koštaće oko 400 dolara. Trebalo bi da se pojavi u SAD u decembru, u isto vreme kad se očekuje Apple-ov HomePod.
Foto: Tanjug / AP Photo/Jeff Chiu
Zatim je predstavljen novi prenosni računar - Pixelbook, koji neodoljivo podseća na Lenovo Yoga laptop i Microsoft-ov Surface Book.

Reč je o laptopu sa velikim tasterima, širokim trackpad-om i ekranom od 12,3 inča.

“Pixelbook je najtanji laptop koji smo ikad napravili", rekao je Met Vokun, menadžer proizvoda odeljenja za hardver.

Reč je o malom elegantnom laptopu koji radi na Chrome OS. Težak je jedan kilogram, a zahvaljujući ekranu koji može da se pomera pod uglom od 360 stepeni, može da se koristi i kao tablet.

Njegova baterija navodno može da izdrži 10 sati upotrebe, a obezbeđuje vam i 16GB RAM i 512GB skladišnog prostora.
Foto: YouTube Screenshot
Na scenu je potom izašao šef proizvoda Mario Kveiroz koji je najavio ono što smo svi očekivali - Pixel 2 i Pixel 2 XL.

"Verujemo u preispitivanje statusa kvo. Tražimo više od sveta oko nas i od svoje prirode. Pitanje je: šta ako bi pametni telefoni postali pametniji i jednostavniji?"

Baš kao što smo imali priliku da saznamo iz informacija koje su procurile, reč je o uređajima od pet, odnosno šest inča. Najavljeni su i neki "inovativni" proizvodi koji će biti dostupni kao dodaci za telefon, kao i novo iskustvo u upotrebi kamere i Google Assistant-a.

Više o Pixel 2 i Pixel 2XL možete pročitati ovde. Google je predstavio i Daydream View VR uređaj koji sada može da se poveže sa TV-om i koštaće oko 100 dolara.

Takođe, biće dostupne "bežične" slušalice pod nazivom Pixel Buds koje ipak imaju žicu i to onu koja ih međusobno povezuje, ali zato direktno komuniciraju sa Google Assistant-om, što znači da omogućavaju direktno "voice-to-voice" prevođenje.

Dakle, čim telefon čuje nekog ko govori drugi jezik, u slušalicama ćete čuti prevod, a navodno podržava oko 40 jezika. Slušalice će koštati oko 250 dolara.

Na posletku, tu je i simpatična Google Clips kamera, koja automatski beleži fotografije. Recimo, možete se igrati sa ljubimcem i staviti je pored sebe, a ona će zabeležiti fotografiju kada oboje budete u kadru.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: