Tim Kuk: Nije tačno da su Apple proizvodi samo za bogate

Izvršni direktor kompanije Apple Tim Kuk je u velikom intervjuu za magazin "Fortune" branio odluku kompanije da nove uređaje učini još skupljim, suptilno kritikovao Google zbog nepoštovanja privatnost korisnika i otkrio da je Stiv Džobs jednom potrošio 10 miliona dolara na pravljenje udžbenika za iPad, "jer mu se moglo".

Guardian
Podeli
Foto: Gettyimages
Foto: Gettyimages

Kuk je rekao da je reputacija Apple-a kao kompanije koja pravi samo skupe uređaje "preuveličana".

"Postoje mnoge kompanije koje imaju mnogo više cene proizvoda. Cena naših proizvoda se poklapa sa njihovom vrednošću. Takođe, mi pokušavamo da pravimo najbolje proizvode, a to znači da ne pristajemo na kompromise. Ne omalovažavamo one koji to rade; to je pristojan biznis model, ali mi tako ne radimo", rekao je Kuk.

"Danas možete kupiti iPad za manje od 300 dolara. Možete kupiti neke modele iPhone-a za sličan novac. Dakle, to nisu proizvodi za bogate. Mi očigledno ne bismo imali više od milijardu aktivnih proizvoda da ih pravimo samo za bogate", rekao je on.

Takva izjava dolazi u najblaže rečeno čudnom trenutku, budući da će večeras (u 19h) Apple lansirati najskuplji telefon dosad, za koji se veruje da će nositi naziv iPhone X. Trebalo bi da košta najmanje 1.000 dolara u SAD, dok njegov najbliži rival Samsungov Galaxy Note 8 košta 929.

Takođe, Kuk je iskoristio priliku da zacementira poruku da Apple "i samo Apple" štiti privatnost svojih korisnika.

"Mi se zalažemo za privatnost pojedinca, jer živimo u svetu u kom tehnologija može da učini mnogo toga, ali postoje stvari koje ne bi smela da radi. Zato se trudimo da zaštitimo privatnost i bezbednost ljudi i nadam se, neke od tih loših stvari držimo podalje od njih", rekao je Kuk.

Za deset godina postojanja, iPhone nikad nije doživeo neki veliki krah usled malvera, što Kuk s ponosom ističe.

U intervjuu, Kuk se prisetio Stiva Džobsa i jedne od najkontroverzijih odluka pokojnog lidera kompanije, da ne napravi humanitarnu fondaciju pod Apple-ovim imenom. Kuk je razmatrao tu odluku 2012. i na kraju došao do istog zaključka kao Džobs: bolje je ne činiti ništa, nego činiti nešto što nije u skladu sa etosom Apple-a.

"Kad kompanija osnuje fondaciju, ta fondacija je nešto što nema nikakve veze sa kompanijom. Ima odvojen bord direktora. Oni ponekad donose potpuno nezavisne odluke. To postaje sasvim odvojena stvar. Ne želim da tako bude u Apple-u. Želim da su svi uključeni. Mislim da moć koju imamo leži u našoj udruženosti, u tome da svi dajemo sebe".

Ipak, Kuk se nije libio da neke Džobsove tekovine ukine.

"On je video šta sve može iPad i hteo je da napravi nešto slično za udžbenike. Video je da deca idu s 25 kg knjiga i da u tome nema ničeg uzbudljivog. Zato je potrošio 10 miliona dolara na jedan 'udžbenik' kako bi pokazao da je tako nešto moguće", rekao je Kuk.

Njegov projekat "udžbenika" nikad nije predstavljen javnosti, ali je tri meseca nakon njegove smrti, kompanija objavila svedeniju verziju njegovog plana - iBook Texbooks, partnerstvo sa izdavačkom industrijom, koje je trebalo da dovede do toga, da se po ceni od 15 dolara prodaju srednjoškolski udžbenici za iPad širom SAD.

Vesti

Google Assistant će do kraja godine govoriti 30 jezika

Virtuelni personalni pomoćnik kompanije Google koji se aktivira glasom - Google Assistant, do kraja godine, će govoriti tridesetak jezika, uključujući norveški i hindu, saopštila je ta kompanija, što pokazuje da I ona ulazi u žestoku borbu protiv predvodnika na tržištu pametnih pomoćnika - kompanije Amazon.

Vesti subota 24.02. 10:36 Komentara: 8

Nedelja u IT-ju: Pokažimo koliko je Srbija moćna IT zemlja

Da li ste znali da je jedna IT kompanija u Beogradu zaposlila više od 100 programera za samo godinu dana? Da je srpska IT kompanija u Novom Sadu nastala sa kapitalom od samo 100 dinara, a sada ima 50 zaposlenih? Da su srpski programeri napravili platformu za osiguranje koje danas koriste hiljade Švajcaraca? Da rade na softveru za pametne naočare koje koriste NASA astronauti i svakodnevno učestvuju na projektima koji pomeraju granice u celom svetu?

Vesti četvrtak 22.02. 13:50 Komentara: 4
strana 1 od 1727 idi na stranu