Kraj cenzure? Facebook tajno testira novu aplikaciju u Kini

Facebook trenutno u Kini testira aplikaciju Colorful Balloons, namenjenu deljenju fotografija, prenosi Njujork tajms.

Tehnopolis

Izvor: B92

Nedelja, 13.08.2017.

09:43

Kraj cenzure? Facebook tajno testira novu aplikaciju u Kini
Foto: Gettyimages

Facebook je zvanično blokiran u Kini od 2009. godine, a odnedavno su onemogućene i pojedine WhatsApp usluge.

Izvršni direktor kompanije Mark Zakerberg već godinama radi na unapređenju odnosa sa kineskim zvaničnicima, a da bi pokazao koliko je odlučan u tome, godinu dana je učio mandarinski jezik.

Pol Mozur, novinar Njujork tajmsa, nedavno je primetio aplikaciju Colorful Balloons u Appleovoj kineskoj prodavnici za aplikacije i primetio da izuzetno podseća na Moments, Facebookovu postojeću aplikaciju za deljenje fotografija.

Mozer je u prvi mah pomislio da je reč o lažnoj kompaniji, ali se zatim setio žene koja se pojavila na fotografiji prilikom sastanka Facebookovih predstavnika i kineske vlade.

Kada je Biznis insajder kontaktirao Facebook da bi utvrdio da li poznati tehnološki gigant zaista stoji iza nove aplikacije, predstavnici kompanije poslali su sledeće saopštenje:

“Odavno se zna da smo zainteresovani za kinesko tržište, tako da neprestano učimo nove stvari o toj zemlji sa željom da što bolje razumemo njenu kulturu. Trenutno smo okupirani unapređenjem razvoja kineskog biznisa i pomaganjem kineskim developerima da se probiju na nova tržišta putem naših platformi za marketing".

Kada je reč o internetu, Kina predstavlja jedno od najvećih tržišta na svetu, ali sa najviše izazova. Podsećamo da je Google 2010. godine onemogućio rad svog pretraživača u toj zemlji uz obrazloženje da su pravila cenzurisanja isuviše stroga.

Facebook je takođe pokušao da izgladi odnose sa Kinom stvaranjem nove alatke za cenzuru koja automatski uklanja određene vrste postova u određenim geografskim područjima, preneo je Njujork tajms u novembru.

Kompanija, međutim, nikad nije potvrdila ove navode.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

23 h

Podeli: