Smartfoni: Koji ekran je najbolji?

Odgovor na pitanje 'Koji telefon bi trebalo da kupim?' najčešće je usko vezano za dva faktora: veličinu ekrana i raspoloživi budžet. Koga god pitate, prvo će vam spomenuti barem jedan od ova dva detala. Oni malo zagriženiji nastavit će temu raspravom o tome kakva je rezolucija i kakva je vrsta samog ekrana.

Izvor: tportal.hr
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Pitanje koje se među korisnicima mobilnih telefona već dugo postavlja jeste da li je bolji LCD ili AMOLED ekran. Bitka se konačno se privodi kraju, s obzirom na to da Samsung godinama forsira AMOLED, Nexus, odnosno Pixel već neko vreme razmišlja da li će koristiti tu tehnologiju, dok su LG i Apple konačno podlegli pritisku.

Da li to, međutim, znači da je LCD-u došao kraj? Teško, s obzirom na to da postoje odlični ekrani (poput onog koji koristi iPhone) koji su svetli, čitljivi i vrlo šareni. Postoji mit da AMOLED ekreni imaju prezasićene boje, ali sve može da se reši malom igrom s podešavanjima.

Samsungovi Super AMOLED uređaji mogu da funkcionišu u Basic Modeu, ali malo ko ima prigovor na njegovu preciznost i odlučuje se za šarenije i kontrastnije modove.

Drugi takmičar je Quantum dot koji Sony koristi već godinama i koji Samsung instalira u svoje televizore, što je vrlo zanimljivo s obzirom na to da je Samsung nezvanično proglašen kraljem svih ekrana. Quantum dot ekrani su svetliji od AMOLEDa, imaju bolji opseg boja i troše otprilike istu količinu struje.

U kolekciju ekrana mogao bi da se ubroji i e-Ink, ali ta tehnologija do danas nije dostigla konkurenciju. MicroLED je možda budućnost, ali je danas priča sasvim drugačija.

Upravo zbog toga kao poslednja opcija postoji "Baš me briga, sve dok je kvalitet ekrana solidan".

Vesti

Fejsbuk štiti rasističke stranice jer mu donose profit?

Fotografije i video zapisi dece, nasilan govor mržnje i rasistički sadržaji ne uklanjaju se odmah ili automatski sa ove društvene mreže, a prikriveni reporter Dispačesovog četvrtog kanala snimao je ljude iz Fejbuka koji odlučuju o tome da li neki sadržaj treba ukloniti sa mreže.

Vesti utorak 17.07. 13:26 Komentara: 3

iPhone modeli za 2019. dobijaju LG displeje

Proizvođač ekarana LG Display će, prema potpisanom ugovoru, tokom druge polovine ove godine početi da isporučuje svoje OLED i LCD ekrane kompaniji Apple, navodi sajt Digitimes pozivajući se na izvore iz Južne Koreje.

Vesti ponedeljak 16.07. 16:16 Komentara: 22
strana 1 od 1784 idi na stranu