CIA već celu deceniju nadzire kućne rutere

WikiLeaks je objavio nove dokaze o tome da je američka Centralna obaveštajna agencija (CIA) nadzirala pojedince, u ovom slučaju preko rutera.

Izvor: zimo.dnevnik.hr
Podeli
Foto: Thinkstock / Ilustracija
Foto: Thinkstock / Ilustracija

WikiLeaks je nedavno objavio dokument od 175 stranica u kojem se dokazuje da je CIA posebnim firmwareom, instaliranim u kućne rutere, nadzirala sav saobraćaj korisnika tih rutera.

Ova “akcija” nazvana je CherryBlossom, a deo je velike afere nazvane Vault7, u okviru koje WikiLeaks objavljuje gomilu dokumenata koji nepobitno dokazuju da je CIA špijunirala obične građane.

U ovom slučaju reč je o implementaciji posebnog firmwarea u rutere koji je nosio ime CherryBlossom. Jednom kada bi se firmware našao u ruteru, ali i bežičnim AP-ovima i drugim uređajim, CIA bi dobila potpuni nadzor nad saobraćajem koji se odvijao putem zaraženog uređaja.

Cela priča počela je 2007, a ono što je naročito zanimljivo jeste da su inficirani ruteri najmanje deset velikih proizvođača, među kojima su i neka od najpoznatijih imena u ovoj industriji: Linksys, DLink, Belkin…

U dokumentima se navodi da je CherryBlossom bio integralni deo najmanje 25 modela rutera, i da je raznim modifikacijama i naknadnim verzijama zarazio najmanje stotinak modela koji su postali izvor za praćenje od strane CIA-e..

Jednostavno objašnjenje koje je WikiLeaks pružio jeste da se CherryBlossom firmware zasniva na Linuxu, koji se nakon instalacije na ruter pretvarao u deo CIA-ine mreže i celokupni saobraćaj preusmeravao na posebne servere pod nadzorom američke agencije, zvane CherryTree.

Agenti su imali pristup apsolutno svakom delu korisničkog saobraćaja, odnosno podacima koje su analizirali bez ikakvog nadzora ili odobrenja.

Vesti

Viber dobija YouTube, Spotify, Booking i Giphy ekstenzije u četu

Popularna platforma za razmenu poruka – Viber – pušta u opticaj jedno od svojih najznačajnijih funkcionalnih unapređenja ove godine. Viber Čet ekstenzije će od sada omogućiti korisnicima da pristupe ekskluzivnom sadržaju putem usluga kao što su YouTube, Spotify, Vice, Booking.com i GIPHY sa čet ekrana, time eliminišući potrebu da prevlače sadržaj između aplikacija

Vesti četvrtak 29.06. 15:31 Komentara: 8

Ajfone, srećan ti rođendan!

Na današnji dan pre 10 godina u prodavnicama širom SAD pojavio se prvi iPhone. Iz današnje perspektive taj uređaj nije bio ni po čemu poseban. Nije imao 3G konekciju, koja je tada bila standard u većini sveta, baterija je jedva uspevala da izdrži 24 sata i imao je kameru od samo 2MP. Uz sve to, koštao je paprenih 500 dolara i to uz obavezan dvogodišnji ugovor sa jednim od američkih provajdera.

Vesti četvrtak 29.06. 12:55 Komentara: 38

Otišao iz BGD i izumeo tanjir koji će promeniti budućnost ishrane

Nikola Vučićević je brzo shvatio da je za njegov profesionalni život bolje da ode iz Srbije, pa je sa suprugom Jelenom otputovao u Čikago gde danas živi i radi. Po struci je grafički dizajner, ali trenutno usavršava jedan od svojih najnovijih proizvoda, pametan tanjir Heart Plate. Zapravo, reč je o tri tanjira koji treba da odgovore današnjim izazovima u ishrani ljudi – jedan je biorazgradiv, drugi keramički, a treći pametan. Nikola je za “B92” govorio o svom izumu i objasnio kako tačno funkcioniše Heart Plate.

Gedžeti četvrtak 29.06. 09:07 Komentara: 39
strana 1 od 38 idi na stranu