CIA već celu deceniju nadzire kućne rutere

WikiLeaks je objavio nove dokaze o tome da je američka Centralna obaveštajna agencija (CIA) nadzirala pojedince, u ovom slučaju preko rutera.

Izvor: zimo.dnevnik.hr
Podeli
Foto: Thinkstock / Ilustracija
Foto: Thinkstock / Ilustracija

WikiLeaks je nedavno objavio dokument od 175 stranica u kojem se dokazuje da je CIA posebnim firmwareom, instaliranim u kućne rutere, nadzirala sav saobraćaj korisnika tih rutera.

Ova “akcija” nazvana je CherryBlossom, a deo je velike afere nazvane Vault7, u okviru koje WikiLeaks objavljuje gomilu dokumenata koji nepobitno dokazuju da je CIA špijunirala obične građane.

U ovom slučaju reč je o implementaciji posebnog firmwarea u rutere koji je nosio ime CherryBlossom. Jednom kada bi se firmware našao u ruteru, ali i bežičnim AP-ovima i drugim uređajim, CIA bi dobila potpuni nadzor nad saobraćajem koji se odvijao putem zaraženog uređaja.

Cela priča počela je 2007, a ono što je naročito zanimljivo jeste da su inficirani ruteri najmanje deset velikih proizvođača, među kojima su i neka od najpoznatijih imena u ovoj industriji: Linksys, DLink, Belkin…

U dokumentima se navodi da je CherryBlossom bio integralni deo najmanje 25 modela rutera, i da je raznim modifikacijama i naknadnim verzijama zarazio najmanje stotinak modela koji su postali izvor za praćenje od strane CIA-e..

Jednostavno objašnjenje koje je WikiLeaks pružio jeste da se CherryBlossom firmware zasniva na Linuxu, koji se nakon instalacije na ruter pretvarao u deo CIA-ine mreže i celokupni saobraćaj preusmeravao na posebne servere pod nadzorom američke agencije, zvane CherryTree.

Agenti su imali pristup apsolutno svakom delu korisničkog saobraćaja, odnosno podacima koje su analizirali bez ikakvog nadzora ili odobrenja.

Vesti

Cena kamere sa 400 megapiksela je neverovatna

Švedska kompanija Hasselblad, koja proizvodi digitalne kamere srednjeg formata, lansira svoj potpuno novi hit koji može snimiti fotografije do 400 megapiksela. Kao i tehnologija koja se nalazi unutra, i cena je prilično izvanredna.

Vesti petak 19.01. 14:13 Komentara: 8

Nintendo predstavio novi… karton?

Japanska kompanija Nintendo je uvek bila poznata po donošenju veoma zanimljivih (da ne kažemo uvrnutih) načina za zabavu, i u tom maniru je sada predstavila sasvim novo interaktivno iskustvo, u vidu Nintendo Labo, igrački koje korisnicima dozvoljavaju da otkriju potpuno nove načine za igranje se prenosivom Switch konzolom.

Vesti četvrtak 18.01. 20:35 Komentara: 13
strana 1 od 1712 idi na stranu