Mora da plati 3.700 evra zbog lajka na Facebook-u

Jedan Švajcarac je osuđen zbog klevete jer je na Facebook-u lajkovao kritiku predsednika jednog udruženja.

Tehnopolis

Izvor: Tanjug

Sreda, 31.05.2017.

09:41

Mora da plati 3.700 evra zbog lajka na Facebook-u
Foto: Gettyimages

To je prvi put u Švajcarskoj da je neko osuđen zbog lajka.

Prema presudi okružnog suda u Cirihu, 45-godišnji građanin čije ime nije navedeno, osuđen je zato što je stavio "lajk" na komentare na Facebook-u gde je Ervin Kesler, predsednik udruženja protivnika stočarskih farmi i klanica, bez dokaza nazvan "rasistom, fašistom i antisemitom".

Diskusija aktivista za odbranu prava životinja, zbog koje je izrečena presuda je iz 2015. godine. U presudi sud navodi da je taj čovek, time što je kliknuo na "lajk", proširio vrednosni sud i optužbe koje ne može da dokaže.

Osuđen je na kaznu od 4.000 švajcarskih franaka (3.700 evra), a ima prava žalbe Kantonalnom sudu u Cirihu.

Keslera je 1998. upravo Kantonalni sud u Cirihu osudio na zatvorsku kaznu jer je jevrejski ritual ubijanja životinja uporedio s nacističkom praksom. Ipak, sud smatra da čovek koji je danas osuđen zbog "lajkovanja" kritike Keslera, nije uspeo da dokaže Keslerov "rasizam, antisemitizam ili fašizam".

Kesler je tužio više ljudi koji su ga kritikovali na Facebook-u 2015. godine, rekao je advokat jednog od njih. Neki su već osuđeni zbog izjava, dok je najnovija presuda prva izrečena nekome zbog "lajkovanja" tuđeg komentara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: