Raspberry Pi treća najprodavanija računarska platforma na svetu

Raspberry Pi se na tržištu pojavio pre pet godina - 2012, i već tada zaintrigirao brojne komputerske entuzijaste i ljubitelje "uradi sam" koncepta kada su računari u pitanju.

Izvor: zimo.dnevnik.hr
Podeli
Foto: Screenshot
Foto: Screenshot

Njegova minijaturna ergonomija i izuzetno niska cena obezbedili su mu put do mnogih kupaca, a nije nevažno da je Raspberry Pi primenjiv i iskoristiv u mnogim situacijama kada "klasični PC" ne može da posluži.

Danas je Raspberry Pi postao prepoznatljiv i sveprisutan brend, a na proslavi njegovog petog rođendana, Iben Apton, osnivač Fondacije "Raspberry Pi" saopštio je da je njihova platforma postala treća najprodavanija na svetu, prenosi zvanični portal Raspberry Pi platforme MagPi. Ovaj računar nalazi se odmah iza nedodirljivih Windows PC i Apple Macintosh rešenja.

Raspberry Pi je do sada prodat u 12.5 miliona primeraka, što predstavlja veliki uspeh, a Apton tvrdi da im je ovaj broj obezbedio mesto u istoriji.

"Commodore 64 je sve do nedavno bio treća najpopularnija računarska platforma u istoriji, ali sada smo to mi! Da, treći smo, nakon PC-a i Mac-a, mislim da je to dovoljan razlog za slavlje", rekao je.

Treba istaći da ovo baš i nije najbolje poređenje, jer su komparirani svi modeli Rasbperry Pi sa samo jednim modelom iz Commodore serije. Istina, Commodore 64 je bio i ostao legendarni primerak, ali nije jedini Commodore koji se pojavio na tržištu.

Ipak, kompanija je vrlo zadovoljna prodajnim rezultatima i ostvarenom pozicijom.

Vesti

Cena kamere sa 400 megapiksela je neverovatna

Švedska kompanija Hasselblad, koja proizvodi digitalne kamere srednjeg formata, lansira svoj potpuno novi hit koji može snimiti fotografije do 400 megapiksela. Kao i tehnologija koja se nalazi unutra, i cena je prilično izvanredna.

Vesti petak 19.01. 14:13 Komentara: 8

Nintendo predstavio novi… karton?

Japanska kompanija Nintendo je uvek bila poznata po donošenju veoma zanimljivih (da ne kažemo uvrnutih) načina za zabavu, i u tom maniru je sada predstavila sasvim novo interaktivno iskustvo, u vidu Nintendo Labo, igrački koje korisnicima dozvoljavaju da otkriju potpuno nove načine za igranje se prenosivom Switch konzolom.

Vesti četvrtak 18.01. 20:35 Komentara: 13
strana 1 od 1712 idi na stranu