Nokia se vraća u igru novim telefonom srednje klase

Nakon što je HMD otkupio prava na brend Nokia, ova kompanija je predstavila prvi pametni telefon.

Tehnopolis

Izvor: Dnevnik.hr

Nedelja, 08.01.2017.

13:42

Nokia se vraća u igru novim telefonom srednje klase
Foto: YouTube Screenshot

Ako su glasine koje kruže internetom poslednjih meseci istinite, ovo je prvi od pet modela s logom Nokije koje možemo očekivati tokom godine.

Za početak, na raspolaganju nam je uređaj iz srednje kategorije relativno povoljne cene koji će se na početku prodavati samo na kineskom tržištu za oko 245 dolara.

Nokia 6 ima Qualcomm Snapdragon 430 procesor, 4GB RAM-a i 64GB interne memorije koja se može proširiti microSD memorijskim karticama. Dijagonala ekrana je 5,5 inča uz Full HD rezoluciju, a tu su i dve kamere na poleđini od po 16MP i prednja kamera od 8MP kamera.

Kapacitet baterije iznosi 3,000mAh, a operativni sistem koji pokreće ovaj smartphone je, naravno, Android – i to poslednja verzija 7.0 Nougat.

Jedan od najvećih problema Nokije u ovoj deceniji, a možda i jedan od razloga njene propasti bio je upravo operativni sistem jer su se u ovoj kompaniji, umesto Androida, odlučili na mobilnu verziju Windows-a (kada su predstavili modele s Androidom već je bilo kasno). Zato i ne čudi što HMD nije želeo da eksperimentiše s operativnim sistemima i odmah odabrao Android.

Tek ćemo videti kako će korisnici reagovati na kombinaciju dobro poznatog branda i relativno povoljne cene i da li ovaj telefon može biti prvi korak povratka Nokije na tržište pametnih telefona.

Glasine kažu da bi i sledeći njihovi modeli takođe trebalo da budu telefoni iz srednje kategorije s dobrim odnosom cene i kvaliteta, a neki mediji nagađaju da bi nakon toga mogli da krenu i u bitku s najvećim mobilnim kompanijama i predstave uređaj koji bi će konkurisati iPhone i Galaxy S telefonima.

Prodaja Nokije 6 počinje uskoro, a zvaničnu najavu novih modela ove kompanije možemo očekivati uskoro, na Mobile World Congressu koji se krajem februara održava u Barseloni.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

66 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: