Po prvi put: Trejler filma napravila veštačka inteligencija

Filmski studio 20th Century Fox je za izradu trejllera za film Morgan koristio veštačku inteligenciju, odnosno super-računar IBM Watson.

Tehnopolis

Izvor: radiosarajevo

Nedelja, 04.12.2016.

16:48

Po prvi put: Trejler filma napravila veštačka inteligencija

Za pripremu računara za obavljanje ovog pionirskog zadatka u filmskoj industriji, naučnici IBM-a su u računar ubacili 100 horor filmova. Watson je potom sproveo vizuelnu, audio i kompozicijsku analizu svake scene i sam je došao do ideje kako će uplašiti ljude.

Sledeći korak bilo je ubacivanje 90 minuta filma Morgan i traženje delova koji bi dobro funkcionisali u trejlleru. Watson je izbor u trenutku sveo na 10 scena u ukupnom trajanju od šest minuta.

Iako je za uređivanje finalnog dela ipak bio potreban čovek, IBM Watson je proces izrade isečka, koji obično traje između desetak i mesec, dana skratio na 24 sata.

Mnogi nisu sigurni da je dobra ideja ubaciti horor priče u super-računar, pogotovo tražiti od njega da kreira trejler za film o agentu koji mora da donese odluku hoće li da uništi veštački stvoreno ljudsko biće. Drugi, pak, poručuju da je reč o jednom od najboljih trejlera ikada koji vas dovoljno zaintrigira, ali, za razliku od većine današnjih trejlera, ne otkriva potpuno radnju filma.

Inače, film je režirao Luk Slot, sin proslavljenog reditelja Ridli Skota koji potpisuje filmske hitove poput Blade Runnera i Aliena.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

21 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: