Kako da izmenite najiritantnije opcije Windows 10

Microsoft vredno radi na tome da popravi svoju reputaciju, a Windows 10 je najbolji primer za to.

Tehnopolis

Izvor: tportal.hr

Ponedeljak, 12.09.2016.

08:20

Kako da izmenite najiritantnije opcije Windows 10
Foto: Gettyimages

Nakon što su se mnogi korisnici žalili na izgled i funkcionalnost “osmice”, kompanija je s novim operativnim sistemom želela da prevaziđe najiritantnije stvari kod prethodne verzije.

Ipak, nemoguće je ugoditi svima, a neke od stvari koje vam smetaju kod Windows 10 možete sami da uklonite.

Uklonite emotikon s Internet Explorera

Iako Microsoft forsira Edge kao glavni internet pregledač za korisnike Windowsa 10, u novom izdanju još uvek je prisutan Internet Explorer 11 (zbog kompatibilnosti s prethodnim). Pošto je manje loš od predhodnika, možda odlučite i da ga koristite, a onda ćete primetiti mali nasmešeni emotikon u gornjem desnom uglu, odmah uz sličicu zupčanika koja vas vodi do podešavanja. Smajli je tu kako biste mogli da Microsoftu pošaljete povratne informacije o IE. Nije vam potrebna ta prečica i smajli vam ide na živce?

Na raspolaganju imate dve mogućnosti: da izmenite Group Policy ili Registry. Upozoravamo da “čačkanje” po Registry može imati nezgodne posledice, pa pazite šta radite.

Ako koristite Professional, potrebno je da unesete izmene u Group Policy. U meni Start ukucajte gpedit.msc pa kliknite redom na User Configuration, Administrative Templates, Windows Components i Internet Explorer, dok ne dođete do Browser menus.

U ovom meniju pronađite Help, pa u njemu opciju Remove “Send Feedback”. Promenite je na Enabled. Nakon što ponovo pokrenete IE, smajlija više neće biti.

Ako nemate pristup editoru za Group Policy, izmenu možete uneti u Registry. Ukucajte “regedit” u Start meniju i skrolujte dok ne nađete ovo:

HKEY_CURRENT_USER \ SOFTWARE \ Policies \ Microsoft

Kliknite desnom tipkom miša na Microsoftovu mapu kako biste napravili novi ključ, koji ćete nazvati “internet Explorer”. Kliknite desnim mišem na mapu koju ste upravo napravili i stvorite novi ključ, nazvan “Restrictions”. Potom desnim tasterom miša kliknite u mapi Restrictions kako biste stvorili novu 32-bitnu DWORD vrednost.

Nazovite je NoHelpItemSendFeedback i dodelite joj vrednost 1.

Uklonite kontrole za Windows Media Player

Ponekad kontrole za Windows Media Player ne nestanu dok gledate video, ometajući vas dok uživate u filmu ili seriji.

Kako bi bile uklonjene svaki put, proverite dva podešavanja.

Prvo pritisnite taster F10 kako biste dobili meni bar, pa odaberite Tools i onda Options. Proverite da li je uključena opcija “Allow autohide of playback controls”, pa pritisnite OK kako biste sačuvali promene.

Potom otvorite tab “Performance” pod “Options” i proverite da li je isključena opcija “Display full-screen controls” pod “Video playback”.

Ako ništa od toga ne pomaže, proverite da li je kursor miša u gornjem levom uglu videa. Ako nije, moguće je da je u tome problem.

Izbrišite History u Kalkulatoru

U Kalkulatoru postoji poseban tab na desnoj strani aplikacije, u kojem su sačuvani nedavni računi i brojevi. To može biti korisno, ali ne mora uvek biti dostupno. Kako ga ukloniti?

Jednostavno: smanjite prozor vodoravno tako što ćete kliknuti i povući s bilo desne ili leve strane. Nakon nekog vremena tab će nestati - ostatće samo digitron s većim tasterima.

Taskbar

Taskbar vam je prepun aplikacija koje gotovo nikad ne koristite? Kliknite desnim tasterom miša na prazan deo taskbara dok ste u desktop režimu rada i nestaće svaki put kad kursor miša nije smešten pri dnu ekrana. Ako uključite opciju “Use small taskbar buttons” dobićete malo prostora.

Kako biste učinili da Cortana bude predstavljena sličicom umesto ogromnog bara ili da potpuno nestane, kliknite desnim tasterom miša na taskbar i odaberite Cortana, pa Show Cortana icon or Hidden.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

37 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: