Proverite da li vam je internet brz koliko tvrdi vaš provajder

Da li vam se dešava da vam se stranice sporo učitavaju? Ako je odgovor da, vreme je da proverite vašu Wi-Fi mrežu. Postoje jednostavni načini da ubrzate internet vezu, a koji malo ili ništa ne koštaju.

Tehnopolis

Izvor: hr.n1

Subota, 16.07.2016.

20:52

Proverite da li vam je internet brz koliko tvrdi vaš provajder
Foto: Thinkstock

Ono što prvo možete da uradite je da brzinu vašeg interneta testirate na stranici www.speedtest.net. Na ovoj stranici možete precizno izmeriti stvarnu internet konekciju i to posebno download, a posebno upload.

Rezultati će varirati, tako da ćete morati test da ponovite u više navrata, ili I u različitim delovima kuće ili stana. Brzina koju će pokazati merač će verovatno biti manja od one koju vam je prezentovao vaš operater kada vam je prodao internet paket.

Ukoliko vam je velika razlika između onog što vam pokazuje merač speedtesta i onog što su naveli kada ste odabirali paket za kućni internet, pozovite vašeg providera da otkloni smetnje.

Međutim, pre toga, uverite se da slučajno nije problem u uređaju. Na primer, ukoliko imate laptop i desktop računar brzinu proverite na oba uređaja.

Da poboljšate signal, a time i kvalitet veze možete i ukoliko nađete bolji položaj za vaš router, jer ga možda jednostavno držite na pogrešnom mestu u stanu. Izbegavajte da ga držite na podu, u "zatvorenim zona" stana, ili u blizini objekata koji mogu da ometaju signal, poput betonskih zidova, velikih metalnih predmeta, mikrotalasne rerne i bežičnih telefona, piše kiplinger.com.

Računajte i da vašu vezu mogu ometati Wi-Fi mreže iz komšiluka. To možete proveriti uz pomoć aplikacije WiFi Analyzer koja se nudi preko Google Playa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

120 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: