Pleurobot može da hoda i pliva poput pravog salamandera (VIDEO)

Najnoviji robot švajcarskog Federalnog tehnološkog instituta u Lozani može da oponaša kretnje salamandera (daždevnjaka), kako na tlu, tako i u vodi.

Izvor: klix.ba
Podeli
Foto: YouTube Screenshot
Foto: YouTube Screenshot

Robot je nazvan Pleurobot, a dizajniran je nakon proučavanja rendgenskih snimaka kretanja slamandera. Naučnici su i ranije pravili slične robote, ali novi ima najrealističnije pokrete dosad. Takođe, istakli su da je preciznost robota bazirana na 3D pokretima životinjskog skeleta.

Pleurobot poseduje kosti napravljene 3D štampačem, motorizovane zglobove i elektroniku koja služi kao centralni nervni sistem. Robot ima manje pršljenova u odnosu na životinju, ali su naučnici optimizovali njihove pozicije tako da je kretanje autentično i prirodno. Vođa projekta Auke Ijspert je rekao da robot može da pomogne u boljem razumevanju kretanja pršljenova.

Najniži nivo električne stimulacije kičmenog stuba kod salamandera je povezan s hodanjem, a najviši s plivanjem. Zato robot može da pomogne naučnicima da bolje razumeju povezanost između kičmenog stuba, stimulacije i pokreta pršljenova. U budućnosti bi ovaj projekt mogao da pomogne u razvoju neruprotetičkih uređaja za osobe koima je izvršena amputacija i paraplegičare.

Vesti

U prodaji grafička kartica AMD Radeon RX480

Od juče se nove AMD RX480 grafičke kartice nalaze u prodaji pa su se samim tim pojavili i prvi rezultati testiranja. Opšti zaključak je da iako se AMD odlučio da lansira karticu srednjeg ranga nove generacije kao dosta neobičan potez ova kartica pokazuje odličan spoj performansi i povoljne cene što je verovatno i zanimati najveći broj igrača.

Vesti četvrtak 30.06. 20:16 Komentara: 18

VICE: Legendarne igre sa Amige nekada i sada

Legendarna Amiga 500 podarila je svetu neke od najboljih igara u istoriji, igara koje su nama koji su uz nju odrastali obeležile detinjstvo. Danas su te igre maltene zaboravljene, srećom zahvaljujući entuzijazmu pojedinih razvojnih timova uskoro možemo ponovo zaigramo neke od njih

Vesti četvrtak 30.06. 12:48 Komentara: 6

Batman: Return to Arkham odložen do daljnjeg

Batman: Return to Arkham ili remasterovatni Batman ako tako preferirate, trebalo je da u julu donese prve dve igre iz ovog serijala (Arkham Asylum i City) na aktuelne konzole. Međutim, WB Games je doneo odluku da ovaj paket bude odložen do daljnjeg.

Vesti četvrtak 30.06. 08:38 Komentara: 1
strana 1 od 77 idi na stranu