Spomenici u Beogradu će biti obeleženi QR kodovima

Projekat udruženja Vikimedija Srbije "Obeležavanje spomenika kulture QR kodovima", čiji je cilj da građani na brz i jednostavan način putem savremenih tehnologija dobiju informacije o beogradskim kulturnim dobrima, predstavljen je u Beogradskoj zadruzi.

Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Predstavljanju su prisustvovali gradonačelnik Beograda Siniša Mali, profesor Fakulteta organizacionih nauka (FON) Milan Martić, direktorka Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda Nela Mićović i predsednik Vikimedije Filip Maljković.

Mali je rekao da će projekat biti promovisan, da bi se do kraja sledeće godine QR kodom obeležio što veći broj spomenika, jer se time unapređuje turizam i kultura Beograda.

"Ovo je proizvod naše pameti i naše kulture, stoga mi je posebno drago što su na tom projektu radili studenti FON-a. Do sada je obeležen 21 spomenik kulture i mi ćemo da promovišemo projekat kroz sve moguće institucije, sa ciljem da do kraja 2017. godine obeležimo 413 spomenika", kazao je Mali.

Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda omogućio je postavljanje tabli, kao i stručnu literaturu za članke o spomenicima kulture, koje su potom na tabli unosili na Wikipediju studenti Fakulteta organizacionih nauka, a Wikimedia Srbije je pružila studentima obuku uređivanja Wikipedije.

Profesor FON-a Milan Martić rekao je da iako se na tom fakultetu ne izvučavaju istorija, umetnost i kultura, studenti uče kako da na adekvatan način može da se ponudi znanje i to kroz tehnologije 21. veka.

Neki od spomenika, gde se aktiviranjem QR koda pristupa Wikipediji na pet svetskih jezika, trenutno su Stari i Novi dvor, Konak kneginje Ljubice, Bajrakli džamija i Dom Narodne skupštine Srbije.

Vesti

Stiže Call Of Duty: Ghosts 2

Baš kao i Battlefield, Activision Call of Duty franšiza doživljava novo izdanje svake godine pa ćemo i krajem 2016. godine videti novi naslov u serijalu. Međutim, još uvek nije poznato šta možemo da očekujemo od Call of Duty naslova za 2016. godinu?

Vesti ponedeljak 29.02. 19:23 Komentara: 8

Remedy podneo zahtev za Alan Wake's Return trejdmark

Poslednja informacija koju smo imali u vezi sa nastavkom Alan Wake franšize, jeste da ona nije u opticaju. Remedy je pokušao, kreirao je prototip igre, predložio je izdavačima, ali niko nije bio zainteresovan. Međutim, izgleda da se stvari menjaju na ovom polju, jer je primećeno da je Remedy podneo zahtev za Alan Wake's Return trejdmark.

Vesti nedelja 28.02. 22:39 Komentara: 2
strana 1 od 85 idi na stranu