Ovo su najčešća pitanja o baterijama telefona

Koliko često ste imali problema s baterijom na vašem iPhone ili Android uređaju? Evo šta treba da znate o tome kako vaša baterija radi.

Izvor: hr.n1
Podeli

Život baterije korisnicima smartphoneova je jedan od najvećih problema. Kako su uređaji tokom godina postali jači i brži, tako se smanjilo vreme trajanja baterije pa tako danas telefone punimo svakodnevno.

Litijumske ion baterije postoje više od dve decenije i nisu se drastično promenile od kada je Sony počeo da ih proizvodi 1991. Iako je uloženo mnogo truda kako bi se našle zamene, litijumska baterija će najverovatnije ostati s nama još dosta godina.

Treba li telefon da se puni čim se kupi?

Ne. To je trebalo da se radi kod starijih baterija, dok isto nije potrebno kod modernih litijumskih baterija. Takođe nije potrebno ni kalibrisati vaš smartphone tako da najpre potrošite bateriju do kraja.

Smanjuje li se trajanje baterije vremenom?

Da, ovo nije izmišljena stvar već se trajanje baterije skraćuje s vremenom. Moderne baterije dizajnirane su da izdrže nekoliko "ciklusa" - jedan ciklus je ekvivalentan potpunoj potrošnji baterije.

Uobičajeno je da baterija nakon 300 do 500 ciklusa padne na 70 odsto svoeg početnog kapaciteta.

Šteti li bateriji ako se smartphone puni preko noći?

Najčešće ne, ali postoje indicije da ostavljanje telefona da se puni preko noći može štetiti vašoj bateriji jer prima previše struje. Ipak, kod modernih baterija to ne bi smeo da bude problem.

Treba li da se čeka da se baterija potpuno isprazni ili se može puniti bilo kada?

Zapravo ne smete čekati do kraja, već morate uraditi upravo suprotno. Moderne litijumske baterije neće dobiti ništa ako se potpuno isprazne, a duži ciklusi punjenja su zapravo štetniji od kraćih.

Povećava li isključivanje Wi-Fija i Bluetootha život baterije?

Wi-Fi i Bluetooth ne troše ni približno toliko baterije koliko su nekadto činili . S druge strane, mobilni radio troši veoma puno, pogotovo ako traži signal u područjima gde ga nema.

Kako se još može štedeti baterija?

Postoji nekoliko stvari kojima možete smanjiti potrošnju baterije, a to su: smanjenje svetlosti ekrana, isključivanje lokacija, ne zatvarati aplikacije dok multitaskujete i isključivanje push notifikacija za e-mail, Twitter i Facebook.

strana 1 od 99 idi na stranu