"Kako digitalna era menja svet u kome živimo"

Svakog minuta na YouTube se postavi novih sto sati video materijala, a na isti sajt za jednu godinu "okači" se više sadržaja nego što su tri vodeće televizijske američke kuće snimile u prethodnih 60 godina, pokazuju statistike.

Izvor: Tanjug
Podeli

To upravo govori kolika je moć novih tehnologija i koliko su one promenile način komuniciranja i naše privatne i profesionalne živote, ocenili su danas učesnici panela "Kako digitalna era menja svet u kome živimo", koji je novinska agencija Tanjug organizovala na Media marketu.

Panelisti, izvršna direktorka Instituta za digitalne komunikacije Ana Mirković, PR Tvitomanije Mina Smiljanić i direktor Centra za razvoj interneta Zoran Torbica saglasili su se i da, ukoliko se tehnologija pametno koristi život može da postane lakši, ali je veoma važno ne postati njen rob.

Mirković je ocenila i da živimo u eri kada je svaka informacija jedan "klik" daleko, što je ogromno bogatstvo.

"To je i paradoks, jer imamo ogroman broj informacija sa kojima ne znamo šta ćemo", rekla je ona i dodala da prema istraživanjima svako od nas dnevno provede četiri sata na internetu i primi oko 17.000 informacijama, od kojih zapamti samo šest.

"Moramo da izdvojimo šta je nama važno, da to tražimo i da strasteški idemo ka cilju da dobijemo važnu informaciju jednim klikom", rekla je Mirković.

Nove tehnologije su, prema njenim rečima, ubrzale komunikaciju, ali smo dobili poruku limitiranu na 140 karaktera.

Ističući da je internet ogroman resurs i baza znanja, Mirković je poručila da samo ukoliko ga koristimo na konstruktivan način možemo biti pametniji i bolji ljudi.

Sa tim se saglasio i direktor Centra za razvoj interneta Zoran Torbica, koji je rekao da je važno ne postati rob novih tehnologija.

"To je kao sa vinom, zdravo je ako uzimate jednu čašu dnevno, ali ako popijete flašu ili dve vi ste alkoholičar", rekao je Torbica.

On je dodao da je, za razliku od pre nekoliko decenija, znanje zahvaljujući internetu dostupnije.

"Ne možete da kažete da nećete da koristite internet i društvene mreže, jer ste bez znanja i interneta, jedan korak iza vaših kolega", rekao je Torbica.

PR Tvitomanije Mina Smiljanić istakla je da se njen život zahvaljujući novim tehnologijama promenio na bolje i postao svestran i šarenolik.

"Uz pomoć Tvitera upoznala sam različite profesionalce, zanimljive ljude, projekte, kampanje", dodala je ona navodeći da na toj mreži svako može da napravi svoj mikrosvet.

"Tu svako može da prati sjajne novinare, odlične ljude, govornike, kompanije, da vidi šta se dešava, da svoj neki sud, kao i da pita pravu osobu i dobije pravi odgovor", zaključila je Smiljanić.

strana 1 od 89 idi na stranu