Aplikacije mogu biti korisne za mališane

Mobilne aplikacije mogu podstaći igru i razvoj kreativnosti kod dece uzrasta do pet godina, ali roditelji moraju pažljivo da biraju šta će dozvoliti svojim mališanima, pokazalo je istraživanje Univerziteta u Šefildu.

Tehnopolis

Izvor: sheffield.ac.uk

Utorak, 06.10.2015.

15:18

Default images
Foto: Thinkstock

Studija koja je ispitala upotrebu aplikacija i tableta kod dece predškolskog uzrasta pokazala je da u domaćinstvima u kojima se koristi tablet, čak 31 odsto mališana mlađih od pet godina ima sopstveni uređaj i u proseku ga koristi sat i 19 minuta radnim danima, odnosno sat i 23 minuta vikendom.

Istraživači su otkrili da aplikacije prilagođene uzrastu deteta mogu podstaći razvoj kreativnosti, dok su aplikacije namenjene starijoj deci manje korisne mališanima.

Studija je pokazala da deca najčešće koriste tablete kako bi gledala televizijske programe i filmove, igrala igre, slušala muziku i crtala.

Više od polovine dece tog uzrasta ume da koristi touch screen, prati oblike prstima, otvara aplikacije, crta na tabletu i isključi uređaj bez ičije pomoći.

Aplikacije koje su omiljene deci su:
  1. YouTube
  2. CBeebies (Playtime and Storytime)
  3. Angry Birds
  4. Talking Tom (and similar)
  5. Peppa’s Paintbox
  6. Temple Run
  7. Minecraft
  8. Disney (general)
  9. Candy Crush Saga
  10. Toca Boca


Sa ove liste, CBeebies aplikacija “Playtime” nudi najveće mogićnosti za igru deci predškolskog uzrasta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: