Google lansirao web preko balona na Šri Lanci

Google je zvanično lansirao internet preko balona na Šri Lanci, pa će tako to ostrvo biti jedina zemlja koja će omogućiti potpunu pokrivenost svoje teritorije internetom.

Tehnopolis

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 30.07.2015.

20:55

Default images
Foto: Thinkstock

Projekat "Lun" testiran je tokom poslednjih godina, objavio je danas francuski dnevnik Figaro u svom web izdanju.

Google razvija taj projekat od 2013. godine i testiranja su već obavljena u SAD, Brazilu i na Novom Zelandu.

Baloni napunjeni helijumom slati su u stratosferu, 20 kilometara od Zemlje.

Tokom 100 dana, oni su slali prema Zemlji signale koji omogućavaju pristup webu, a veza je istog kvaliteta kao ona prema mreži treće generacije (3G).

Instaliranje "Lunsa" na celoj teritoriji Šri Lanke počeće u martu, a lokalni web provajderi imaće pristup mreži balona, što bi trebalo da omogući sniženje cena povezivanja na internet u toj zemlji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

16 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: