Preko mobilne mreže ostvarili brzinu od 1 terabita u sekundi

To je otprilike 65.000 puta brže od trenutno aktualnog 4G standarda surfovanja. Procenjuje se da bi 5G tehnologiju operatori mogli da počnu da koristite u narednih pet godina.

Tehnopolis

Izvor: B92

Subota, 28.02.2015.

17:50

Default images
Foto: Thinkstock

U mnogim krajevima sveta još nije u potpunosti zaživeo ni 4G, a istraživači sa univerziteta u Sariju uspeli su da testiraju 5G standard i postignu brzinu od čak 1 terabit po sekundi što je otprilike 65.000 puta brže od sadašnjeg 4G-a.

Istraživanje je obavio odsek pod nazivom 5GIC, a predstavnik Rahim Tafazoli je izjavio kako se nada da će tehnologija operaterima biti dostupna već 2018. godine.

Britanski telekomunikacijski regulator Ofcom procenjuje da bi 5G mobilna mreža u toj zemlji trebala zaživjeti do 2020. godine.

Testiranje 5G brzina nedavno je obavio i korejski Samsung, ali je uspeo da postigne brzinu od "samo" 7,5 gigabita u sekundi što je tek jedan odsto brzine koju je ostvario tim iz Sureja.

“Zadovoljni smo jer možemo surfati brzinom od 1 terabit po sekundu. To je kapacitet jednak optici, ali prednost je što mi to radimo bežično”, rekao je Tafazoli.

Izvor: 24sata.hr

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

65 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: