Gotovo da ne postoji softver koji odoleva NSA

Gotovo nijedan kriptovani softver više ne odoleva Američkoj nacionalnoj agenciji za bezbednost - NSA, rekao je bivši američki špijun Edvard Snouden.

Tehnopolis

Izvor: Izvor: Tanjug

Sreda, 31.12.2014.

16:58

Default images

Nemački list "Špigl" objavio je, sa margina godišnje konferencije CCC (Chaos Communication Congress) posvećene informatici i hakovanju koja je održana u Hamburgu, nove dokumente koje je dostavio Snouden a koji datiraju iz 2012. godine.

U tim dokumentima su izneti potezi koje preduzima NSA da bi prodrla u najjače zaštite na vebu, objavljeno je na veb sajtu 20minutes.fr.

Reč je o zlonamernom i uvredljivom špijuniranju, koje javnost u velikoj meri kritikuje i osuđuje.

Dekriptovanje algoritama i tehnika za šifrovanje, koji se koriste na internetu, jedini je način suprotstavljanja vladinoj kontroli, istakao je Snouden, koji je primoran na izgnanstvo u Rusiju.

Na osnovu dokumenata koje je dostavio Snouden može se zaključiti da gotovo ništa ne odoleva NSA.

Među softverima koji više ne odolevaju NSA je i Skajp, u koji je ta američka agencija prodrla februara 2011.godine.

Pored toga, NSA je osujetila više protokola koji se koriste za šifrovanje privatnih virtuelnih mreža (VPN).

Protokole PGP, Truecrypt i Off The Record, međutim, i dalje ne mogu da se dešifruju. To je slučaj i sa drugim projektom otvorenog koda, Tor.

Izvor: pixabay.com

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

43 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: