Microsoft šalje Internet Explorer u penziju?

Microsoft će navodno uz Windows 10 lansirati i potpuno novi internet browser kodnog imena Spartan, koji bi vremenom trebalo da zameni čuveni Internet Explorer, javlja ZDNet.

Tehnopolis

Izvor: B92

Utorak, 30.12.2014.

10:00

Default images

Foto: Jorgen Kesseler/Flickr.com

Spartan je prilika za otklon Microsofta od nekada najdominantnijeg internet pretraživača, čija popularnost opada iz godine u godinu i koji prati reptuacija sporog, glomaznog i neefikasnog.

IE je nekad imao 90 odsto tržišnog udela, a iako mu je čuvena Windows monopolska pozicija očuvala 58 odsto desktop kolača (samo 2% na mobilnom), tržište odavno preuzimaju konkurentski Google Chrome i Mozzilla Firefox.

Kako navodi ZDNet, Spartan gađa oba tržišta, trebalo bi da više liči na konkurenciju, a kako mu ime kaže, biće ogoljen, ujedno mnogo brži, laganiji i fleksibilniji u odnosu na starijeg brata.

Uz Windows 10 bi trebalo da stignu i Spartan i Internet Explorer 11, ali se spekuliše da je to možda poslednje IE izdanje.

S obzirom na pravac u kom novi šef Satja Nadela vodi Microsoft, moguće je da će Spartan osvanuti i na ekranima uređaja koje pokreću i drugi operativni sistemi, odnosno moguće je da će se pojaviti i Android i iOS verzije.

Nažalost, prvi pogled na Spartan verovatno nećemo moći da bacimo 21. januara, kada bi Microsoft trebalo da javnosti prikaže još neke nove mogućnosti Windowsa 10.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

74 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

19 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: