Povećan broj incidenata sa letelicama sa kamerama

Malim bespilotnim privatnim letelicama zabranjeno je u Americi da lete iznad visine od 122 metra i na udaljenostima manjim od 8 kilometara od aerodroma, a za to očigledno postoje dobri razlozi.

Podeli

Američka agencija FAA, koja reguliše vazdušni saobraćaj, ističe da je povećan broj incidenata sa spomenutim letelicama. Popularni “dronovi” se prodaju u sve većem broju i veoma su atraktivni za letenje i snimanje, ali ljudi očigledno ne shvataju da oni nisu igračke.

Ističe se da je od sredine 2014. godine zabeleženo 175 incidenata sa ovim letelicama, što podrazumeva da su one letele u blizini aerodroma ili na visinama gde to nije dozvoljeno. Za 25 slučajeva se tvrdi da se dronovi skoro sudarili sa avionima ili helikoperima.

Primera radi, neidentifikovana letelica raspona oko 1,2 metara letela je 29. jula na 15 metara od US Airways aviona na Reagan National aerodromu.

Trenutno se radi na promeni pravila koja bi uslovila povećanje bezbezdnosti, ali kako se ne bi narušila prava građana i svakako poslovanje kompanija koje proizvode i prodaju dronove.

Proizvođači nekih letelica čak softverski ograničavaju svoje proizvode, pa oni ne mogu da lete bliže od 120 metara od aerodroma, mada ova softverska ograničenja nije teško promeniti.

Izvor: www.benchmark.rs

strana 1 od 68 idi na stranu