Ko je prvi u svetu po brzini daunlouda?

Prema brzini preuzimanja podataka putem širokopojasnog ili "broadband" interneta za privatne korisnike, koju redovno objavljuje američka firma Ookla, SAD se nalaze na niskom 31. mestu, a vodeći na listi je Hongkong.

Tanjug
Podeli

Lestvica nazvana "Net Index" formira se na osnovu podataka dobijenih iz miliona pojedinačnih merenja "broadband" brzina koja korisnici mogu da sprovedu potpuno besplatno putem servisa Speedtest.net.

Dobijeni podatak za pojedinu zemlju je srednja vrednost izražena u Mb/s u proteklih 30 dana, gde je udaljenost između klijenta i servera manja od 480 kilometara, preneo je regionalni portal Seebiz.

Vodeći na lestvici po brzinama preuzimanja (download) je Hongkong, s brzinom od 71,03 Mb/s, drugi je Singapur sa 52,85 Mb/s, dok je treća Rumunija sa brzinom od 50,82 Mb/s. Četvrto mesto zauzima Južna Koreja sa brzinom od 47,36 Mb/s.

SAD su svoje 31. mesto zaradile zbog brzine od 20,77 Mb/s, što je lošiji rezultat od mnogih evropskih zemalja, uključujući Moldaviju.

Na zapadu Balkana, najveću brzinu imaju Slovenija (14,68 Mb/s), Makedonija (11,54) i Srbija (8 Mb/s), koja je zauzela 82. mesto.

Iza njih su po brzini širokopojasne mreže Bosne i Hercegovine (6,75 Mb/s), Hrvatske (6,65), Crne Gore (6,40 Mb/s) i Albanije (6,04 MB/s).

Na poslednjem, 186. mestu, nalazi se Avganistan s brzinom od 1,13 Mb/s.

Vesti

"Srbija može da bude silicijumska dolina Evrope"

Država mora da uloži napor da se informaciono-komunikacione tehnologije (IKT) koriste u reformama zdravstvenog, obrazovnog i drugih sistema, a ta primena će umnogome pomoći srpskoj ekonomiji, kazao je danas državni sekretar Ministarstva trgovine i telekomunikacija, Stefan Lazarević.

Vesti subota 30.11. 15:03 Komentara: 121

Ovo su zvezde kineske društvene mreže

Mnogi među onima koji slove za "super zvezde" kineske društvene mreže Sina Weibo nisu poznate ličnosti, čak nemaju ni najviše sledbenika, već su to ljudi najrazličitijih profesija koji se smatraju najuticajnijim na Internetu, jer se njihove poruke najviše razmenjuju.

Vesti subota 30.11. 11:18 Komentara: 5

Laserska budućnost pametnih telefona

U mnogim mobilnim telefonima ugrađena je tehnika firme „Coherent“. Istraživači nominovani za Nemačku nagradu za budućnost, prave slojeve od polisilicijuma – što je osnova za ekrane pametnih telefona.

Vesti petak 29.11. 12:18 Komentara: 3

Ilegalno jeste, ali ipak...

Iako većina Evropljana veruje da autori imaju pravo da štite svoju intelektualnu svojinu, najveći broj stanovnika Evropske unije smatra da je ilegalno preuzimanje sadržaja sa interneta opravdano.

Vesti petak 29.11. 11:20 Komentara: 48

Holandija: Google krši propise o privatnosti

Američka internet kompanija Google, praksom kombinovanja ličnih podataka sa svojih različitih "online" servisa, krši holandske zakonske propise o privatnosti i moraće da promeni način na koji funkcioniše, saopštilo je holandsko nadzorno telo posle sedmomesečne istrage.

Vesti petak 29.11. 09:42 Komentara: 8
strana 1 od 93 idi na stranu