Nemačka: Wikimedia je odgovorna za objavljeni sadržaj

Wikimedia Foundation smatra da je Wikipedia središte necenzurisanog znanja, međutim, sada je u obavezi da proverava objavljeni sadržaj nakon nove presude suda u Nemačkoj.

Tehnopolis

Izvor: Endgadget

Četvrtak, 28.11.2013.

11:15

Default images

Viši regionalni sud u Štutgartu utvrdio je da je organizacija odgovorna za sadržaj koji se objavljuje na Wikipediji.

Iako Wikimedia neće morati da nadzire sadržaj, moraće da verifikuje sve sporne pasuse i ukloni ih ako se ispotavi da su netačni.

Sud ne govori Wikimediji kako da obavlja verifikaciju sadržaja, iako će biti primenjivana legalna pretpostavka da je svako nevin dok se ne dokaže suprotno.

Sa druge strane, ovo daje veću odgovornost moderatorima koji sada moraju znanto brže da uklanjaju sporan sadržaj kako bi sprečili potencijalne tužbe.

Nakon odluke, Wikimedia je odlučila da dodatno pojasni odluku suda. Sud vidi Wikipediju kao provajdera servisa, koji na osnovnom nivou, nije odgovoran za sadržaj. Međutim, sajt će održavati svoj imunitet sve dok uklanja sav sadržaj koji navodno krši zakone u Nemačkoj. Ukoliko to odbije, rizikuje da bude podvrgnut legalnoj akciji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

23 h

Podeli: