Nemačka: Wikimedia je odgovorna za objavljeni sadržaj

Wikimedia Foundation smatra da je Wikipedia središte necenzurisanog znanja, međutim, sada je u obavezi da proverava objavljeni sadržaj nakon nove presude suda u Nemačkoj.

Endgadget
Podeli

Viši regionalni sud u Štutgartu utvrdio je da je organizacija odgovorna za sadržaj koji se objavljuje na Wikipediji.

Iako Wikimedia neće morati da nadzire sadržaj, moraće da verifikuje sve sporne pasuse i ukloni ih ako se ispotavi da su netačni.

Sud ne govori Wikimediji kako da obavlja verifikaciju sadržaja, iako će biti primenjivana legalna pretpostavka da je svako nevin dok se ne dokaže suprotno.

Sa druge strane, ovo daje veću odgovornost moderatorima koji sada moraju znanto brže da uklanjaju sporan sadržaj kako bi sprečili potencijalne tužbe.

Nakon odluke, Wikimedia je odlučila da dodatno pojasni odluku suda. Sud vidi Wikipediju kao provajdera servisa, koji na osnovnom nivou, nije odgovoran za sadržaj. Međutim, sajt će održavati svoj imunitet sve dok uklanja sav sadržaj koji navodno krši zakone u Nemačkoj. Ukoliko to odbije, rizikuje da bude podvrgnut legalnoj akciji.

Vesti

"Srbija može da bude silicijumska dolina Evrope"

Država mora da uloži napor da se informaciono-komunikacione tehnologije (IKT) koriste u reformama zdravstvenog, obrazovnog i drugih sistema, a ta primena će umnogome pomoći srpskoj ekonomiji, kazao je danas državni sekretar Ministarstva trgovine i telekomunikacija, Stefan Lazarević.

Vesti subota 30.11. 15:03 Komentara: 121

Ovo su zvezde kineske društvene mreže

Mnogi među onima koji slove za "super zvezde" kineske društvene mreže Sina Weibo nisu poznate ličnosti, čak nemaju ni najviše sledbenika, već su to ljudi najrazličitijih profesija koji se smatraju najuticajnijim na Internetu, jer se njihove poruke najviše razmenjuju.

Vesti subota 30.11. 11:18 Komentara: 5

Laserska budućnost pametnih telefona

U mnogim mobilnim telefonima ugrađena je tehnika firme „Coherent“. Istraživači nominovani za Nemačku nagradu za budućnost, prave slojeve od polisilicijuma – što je osnova za ekrane pametnih telefona.

Vesti petak 29.11. 12:18 Komentara: 3

Ilegalno jeste, ali ipak...

Iako većina Evropljana veruje da autori imaju pravo da štite svoju intelektualnu svojinu, najveći broj stanovnika Evropske unije smatra da je ilegalno preuzimanje sadržaja sa interneta opravdano.

Vesti petak 29.11. 11:20 Komentara: 48

Holandija: Google krši propise o privatnosti

Američka internet kompanija Google, praksom kombinovanja ličnih podataka sa svojih različitih "online" servisa, krši holandske zakonske propise o privatnosti i moraće da promeni način na koji funkcioniše, saopštilo je holandsko nadzorno telo posle sedmomesečne istrage.

Vesti petak 29.11. 09:42 Komentara: 8
strana 1 od 93 idi na stranu