Wikipedia: Najlepše fotografije spomenika Srbije

Srpski deo najvećeg foto-konkursa na svetu WikiLovesMonuments završen je izborom deset finalista za globalno takmičenje.

Tehnopolis

Izvor: B92

Subota, 16.11.2013.

09:58

Default images

Autori tri najbolje fotografije biće nagrađeni večeras u Kulturnom centru „Nea Pangea” u Beogradu, gde je priređena izložba radova.

Ovo je druga godina da Srbija učestvuje na konkursu čiji je cilj prikupljanje fotografija nepokretnih kulturnih dobara širom zemlje kako bi svima bile na raspolaganju. Iz 51 zemlje pristiglo je oko 370.000 fotografija, što ga čini najvećim foto-konkursom svih vremena. Srbija je u njemu učestvovala sa oko 3.000 fotografija koje su slali i profesionalci i amateri, saopštila je Wikimedia Serbia.

Žiri sastavljen od fotografa (Geza Lenert, Milenko Savović, Milovan Ulićević, Branko Milešević, Božidar Vitas, Zoran Mojsin, Lazar Leković, Čedomir Biuković) izabrao je deset najboljih autorskih fotografija koje ulaze u uži izbor za takmičenje na globalnom nivou i nagradu od 2.000 evra. Prošle godine pobednik je bio fotograf iz Indije, a prethodne iz Rumunije.

Na deset najlepših fotografija kulturnih dobara Srbije ovekovečeni su most na Uvcu, Spomen-park „Bubanj” kod Niša, Đurđevi stupovi, Mileševac, Gamzigrad, Spomenik neznanom junaku, Narodna biblioteka Srbije, unutrašnjost crkve na Oplencu i dve fotografije Golubačke tvrđave. Prvonagrađeni autor dobiće večeras vaučer u iznosu od 35.000 dinara, drugoplasirani tablični računar, a treće mesto donosi kao nagradu eksterni hard disk.

Prošle godine su na nacionalnom takmičenju prva tri mesta osvojile fotografije Crkve svetih Apostola Petra i Pavla kod Novog Pazara, Petrovaradinske tvrđave i Spomenika knezu Mihailu u Beogradu.

Takmičenje WikiLovesMonuments, prema Ginisu zvanično najveći foto-konkurs na svetu, pokrenuo je 2010. godine Holanđanin Lodevajk Gelauf s namerom da fotografije značajnih spomenika i građevina širom sveta bude svima dostupne.

Izvor: Politika.rs

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: