Wikipedia: Najlepše fotografije spomenika Srbije

Srpski deo najvećeg foto-konkursa na svetu WikiLovesMonuments završen je izborom deset finalista za globalno takmičenje.

Podeli

Autori tri najbolje fotografije biće nagrađeni večeras u Kulturnom centru „Nea Pangea” u Beogradu, gde je priređena izložba radova.

Ovo je druga godina da Srbija učestvuje na konkursu čiji je cilj prikupljanje fotografija nepokretnih kulturnih dobara širom zemlje kako bi svima bile na raspolaganju. Iz 51 zemlje pristiglo je oko 370.000 fotografija, što ga čini najvećim foto-konkursom svih vremena. Srbija je u njemu učestvovala sa oko 3.000 fotografija koje su slali i profesionalci i amateri, saopštila je Wikimedia Serbia.

Žiri sastavljen od fotografa (Geza Lenert, Milenko Savović, Milovan Ulićević, Branko Milešević, Božidar Vitas, Zoran Mojsin, Lazar Leković, Čedomir Biuković) izabrao je deset najboljih autorskih fotografija koje ulaze u uži izbor za takmičenje na globalnom nivou i nagradu od 2.000 evra. Prošle godine pobednik je bio fotograf iz Indije, a prethodne iz Rumunije.

Na deset najlepših fotografija kulturnih dobara Srbije ovekovečeni su most na Uvcu, Spomen-park „Bubanj” kod Niša, Đurđevi stupovi, Mileševac, Gamzigrad, Spomenik neznanom junaku, Narodna biblioteka Srbije, unutrašnjost crkve na Oplencu i dve fotografije Golubačke tvrđave. Prvonagrađeni autor dobiće večeras vaučer u iznosu od 35.000 dinara, drugoplasirani tablični računar, a treće mesto donosi kao nagradu eksterni hard disk.

Prošle godine su na nacionalnom takmičenju prva tri mesta osvojile fotografije Crkve svetih Apostola Petra i Pavla kod Novog Pazara, Petrovaradinske tvrđave i Spomenika knezu Mihailu u Beogradu.

Takmičenje WikiLovesMonuments, prema Ginisu zvanično najveći foto-konkurs na svetu, pokrenuo je 2010. godine Holanđanin Lodevajk Gelauf s namerom da fotografije značajnih spomenika i građevina širom sveta bude svima dostupne.

Izvor: Politika.rs

Vesti

"Srbija može da bude silicijumska dolina Evrope"

Država mora da uloži napor da se informaciono-komunikacione tehnologije (IKT) koriste u reformama zdravstvenog, obrazovnog i drugih sistema, a ta primena će umnogome pomoći srpskoj ekonomiji, kazao je danas državni sekretar Ministarstva trgovine i telekomunikacija, Stefan Lazarević.

Vesti subota 30.11. 15:03 Komentara: 121

Ovo su zvezde kineske društvene mreže

Mnogi među onima koji slove za "super zvezde" kineske društvene mreže Sina Weibo nisu poznate ličnosti, čak nemaju ni najviše sledbenika, već su to ljudi najrazličitijih profesija koji se smatraju najuticajnijim na Internetu, jer se njihove poruke najviše razmenjuju.

Vesti subota 30.11. 11:18 Komentara: 5

Laserska budućnost pametnih telefona

U mnogim mobilnim telefonima ugrađena je tehnika firme „Coherent“. Istraživači nominovani za Nemačku nagradu za budućnost, prave slojeve od polisilicijuma – što je osnova za ekrane pametnih telefona.

Vesti petak 29.11. 12:18 Komentara: 3

Ilegalno jeste, ali ipak...

Iako većina Evropljana veruje da autori imaju pravo da štite svoju intelektualnu svojinu, najveći broj stanovnika Evropske unije smatra da je ilegalno preuzimanje sadržaja sa interneta opravdano.

Vesti petak 29.11. 11:20 Komentara: 48

Holandija: Google krši propise o privatnosti

Američka internet kompanija Google, praksom kombinovanja ličnih podataka sa svojih različitih "online" servisa, krši holandske zakonske propise o privatnosti i moraće da promeni način na koji funkcioniše, saopštilo je holandsko nadzorno telo posle sedmomesečne istrage.

Vesti petak 29.11. 09:42 Komentara: 8
strana 1 od 93 idi na stranu