Kraj Panasonicovih plazma ekrana

Gigant elektoindustrije Panasonik najavio je da će do kraja godine obustaviti proizvodnju plazma ekrana zbog smanjene potražnje.

Tehnopolis

Izvor: B92

Četvrtak, 31.10.2013.

21:30

Default images

Japanska kompanija će definitivno zatvoriti tri pogona koja su proizvodila delove za fabriku Amagasaki u Japanu. U dva je proizvodnja već obustavljena.

Panasonik je investirao milijarde u fabrike u Japanu i Kini, plaćajući ceh povratka na tržište posle finansijske krize 2008-2009. i ulažući u ekrane sa tečnim kristalima, LCD monitore.

Japanska kompanija je 2004, 2005. i 2007. investirala u izgradnju novih fabrika, a potom je počela da menja kurs da bi 2011. krenula da zatvara pojedine pogone zbog nastalih gubitaka.

Panosonik je u okviru restrukturiranja smanjio proizvodnju plazma monitora u Japanu i Kini početkom 2013, promenivši prethodne planove o povećanju proizvodnje u Šangaju, gde je konačno obustavljena izrada plazma televizora.

Kompanija je 2001. godine počela proizvodnju plazma ekrana, koja je u to vreme predstavljala naprednu tehnologiju, dok je sada potisnuta monitorima sa tečnim kristalima koji troše manje električne energiju.

Japanski gigant nije više u stanju da proizvodnju plazma ekrana, koja postaje minorna na svetskom tržištu televizora, učini rentabilnom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

48 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: