Google: 7 stvari koje ne znate o nama

Novinar Heri Mekreken (Tajm) dobio je jedinstvenu priliku da nekoliko dana boravi u sedištu kompanije Google (Gugl), nakon čega je otkrio zanimljivosti koje većina nas, običnih smrtnika verovatno nije znala.

Tehnopolis

Izvor: B92

Ponedeljak, 30.09.2013.

15:52

Default images

1. Još kada je Google bio mala kompanija, morao je da promeni broj telefona.

U tretnutku dok je Google bio mala kompanija sa manje od trideset zaposlenih radnika, pojavio se problem sa telefonom. Greškom je broj telefona kompanije objavljen na sajtu, pa je narednih nekoliko dana telefon neprestano zvonio, a zaposleni nisu stizali da odgovore na sve pozive korisnika. Iako je bio mala kompanije, Google je već tada privlačio milione korisnika. Zbog toga je zvanični broj telefona morao biti zamenjen.

2. Google je raj za bicikliste

Glavni kampus "Guglpleks" u Kaliforniji (Maunt Vju) pravo je carstvo kojim vladaju biciklisti. Upravo tim dvotočkašima najbolje je obići kompleks, a na raspolaganju vam stoji više od hiljadu bicikala obojenih u različitim bojama Google-ovog logoa.

3. Google je “opušteni petak” slavio…četvrtkom.

Lari Pejdž i Sergej Brin godinama su petkom pravili žurke za zaposlene, ali su tek nedavno odlučili da tradiciju pomere dan pre, zbog kolega u Aziji i razlike u vremenskoj zoni.

4. Grickalice i užina imaju svoje posebno mesto u Guglpleksu.

I strateški raspored – nalaze se svuda, ali su raspoređene na neobičan način. Što su dostupnije, to su zdravije. Ukoliko baš želite slatkiše, morate pronaći posebne police koje su postavljene u ćoškovima, na podu, kako biste i morali da se sagnete po njih.

5. Google ima neverovatan restoran inspirisan japanskim Voltom Diznijem.

"Tetsuvan atom" je kafeterija u kojoj se služe suši i ostale japanske đakonije. Ceo restoran uređen je u stilu animacija Osamua Tezuke, japanskog animatora poznatog pod imenom Astro Boj.

6. Androidi preuzimaju svet.

Na sve strane su postavljene statue koje predstavljaju različite vrste Androida, od onih starijih (Cupcake ili Froyo) do poslednjeg Kit-Kat izdanja. One najveće, koje se nalaze ispred sedišta zgrade, mogu se videti i ako se nalazite van kompleksa.

7. Prvoaprilska šala koja to nije.

Čovek koji je vremenom postao najodgovorniji za Android i Hrom, Sundar Pičai, svoj razgovor za posao imao je upravo 1. aprila 2004. godine. I baš je tog dana u rad pušten G-mail, koji je donosio tada neverovatnih 1GB memorije, čak 500 puta više od Hot-mejla. “Sećam se da su me svi pitali šta mislim o G-mailu, ali ja nisam imao pojma da li je to aprilska šala ili nije”, izjavio je Pičai.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: