Mobilni telefoni nam "otimaju" privatni život

Mobilni telefoni su ustoličeni kao stavri koje nas čine povezanijim i koji su revolucionarno izmenili naš kvalitet života, međutim nova akademska studija sprovedena u Nemačkoj pokazuje da nam mobilni telefoni "kradu" privatni život, pa čak i negativno utiču na našu sposobnost da mislimo.

Tehnopolis

Izvor: Izvor: www.telegraph.co.uk

Nedelja, 29.09.2013.

16:39

Default images

Tim sa instituta ekonomskih nauka u Kelnu je sproveo istraživanje o tome kako je revolucija izazvana pojavom mobilnih telefona potpuno tranformisala naš porodični i privatni život, kao i politiku i ekonomiju.

Oni su otkrili da je upotreba mobilnih uređaja omogućila ljudima da svakog trenutka budu u kontaktu, ali su u isto vreme i promenili način na koji se veze uspostavljaju, održavaju, pa čak i promenili način komuniciranja, poput direktnog razgovora.

Istraživači tzvrde da su mobilni telefoni, za razliku od bilo kog drugog izuma, postali zapravo "produžetak tela" koji ljudi nose svuda sa sobom, tako omogućavajući da oni i ugrožavaju njihov privatni život i vreme koje provode sa porodicom i bliskim prijateljima.

Mobilni telefoni su postali toliko prisutni u čovekom životu da ih oni više uopšte ne isključuju kada recimo vode neki ozbiljan razgovor, kada su na sastancima, pa čak i za vreme seksa, ističe se u ovom akademskom istraživanju

Ono upozorava da iako mobilni uređaji mogu roditeljima da obezbede kompletan nadzor dece i tako omoguće veći stepen bezbednosti, oni takođe detetu mogu da poremete način odrastanja zbog "neurotičnog, konstantnog upliva" u dečji svet i ograničavanje "prirodnog slobodnog prostora" neophodnog za normalno odrastanje dece.

Mobilni telefoni takođe mogu supružnicima da omoguće da se međusobno "proveravaju" i tako ojačaju međusobne odnose, ali takođe mogu dovesti i do mračnije strane, poput ograničavanja slobode ili nametanja nove i neprikladne vrste kontrole, pokazuju rezultati istraživanja.

Vrlo je značajno da iako mobilni telefoni omogućavaju da se bueu u kontaktu sa mnogo ljudi, za mnogo osoba većina poziva i pisanih poruka se zapravo razmenjuje u uskom krugu koji ne prelazi više od 6 ljudi.

"Koncept proširivanja našeg društvenog života preko mobilnih telefona može stvoriti novu vrstu intimnog prostora, ali takođe ga i prisvojiti. Ukoliko neko želi da bude sam, mobilni telefon može biti vrlo moćno oružje u ometanju osobe koja, recimo sedi u baru", kaže Ričard Ling, IT stručnjak sa Univerziteta u Kopenhagenu.

"Takođe je važno da i način na kojim se koristimo telefonom ima takođe svoje posledice. Recimo, kada vas neko zove a vi mu se ne javite, to onome ko zove šalje određenu poruku, jer vi u tom trenutku znate ko vas zove pošto to vidite na ekranu. Mobilni telefoni su definitivno promenili način na koji direktno komuciramo i kako se ponašamo, dodao je on.

"Tako na primer uobičajena informacija o tome ko je na vezi je zamenjena informacijom o tome gde se osoba koju ste nazvali nalazi i prema njoj se određuje nivo intimnosti i smer u kome će teći razgovor. Ukoliko ste u autobusu ili u krevetu, možda nećete uopšte biti raspoloženi da razgovarate, s obzirom na delikatnu situaciju u kojoj se nalazite", prokomentarisao je rezultate istraživanja Ričard Ling.

Osećate li i vi da mobilni telefon polako preuzima vaš privatni život?

Foto: freedigitalphotos.net/adamr

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: