Wikipedia organizuje konkurs za fotografe

Ljubitelji fotografije, profesionalci i amateri, pozvani su da zgrabe aparate i iz svog ugla pokažu lepote kulturnih dobara Srbije. Oni mogu da daju svoj doprinos globalnoj riznici znanja i istovremeno osvoje vredne nagrade na najvećem svetskom foto-konkursu Wiki Loves Monuments.

Tehnopolis

Izvor: J. J. K.

Sreda, 04.09.2013.

08:50

Default images

Cilj konkursa koji je počeo prekjuče i traje do kraja meseca jeste podsticanje građana da obogate multimedijalnu bazu nepokretnih kulturnih dobara kojih u Srbiji ima više od 2.400 registrovanih. Kompletna lista može da se nađe na sajtu Zavoda za kulturu ili na srpskoj Wikipediji, kažu u Wikimedia Serbia, lokalnom ogranku neprofitne organizacije koja upravlja Wikipedijom.

Deset najboljih autorskih snimaka po izboru stručnog žirija ući će u uži izbor za takmičenje na globalnom nivou, na kom je nagrada za prvo mesto 2.000 evra. Na prošlogodišnjem takmičenju pobednik je bio iz Indije, a 2011. iz Rumunije.

Na nacionalnom nivou, autor prvoplasirane fotografije dobiće tablet, drugo mesto donosi hard-disk, a treće fotoaparat. Selekciju i odabir najboljih fotografija vršiće osmočlani žiri, u kom su i naši istaknuti fotografi Geza Lenert, Branko Milešević i Božidar Vitas, najavljuju u Wikimedia Serbia. Uputstvo za učešće nalazi se na sajtu wlm.rs.

Takmičenje Wiki Loves Monuments pokrenuo je 2010. Holanđanin Lodevajk Gelauf, podstaknut činjenicom da za mnoge istorijski i kulturno značajne spomenike i građevine širom sveta na internetu ne postoje fotografije koje su slobodne za korišćenje.

„Ove važne građevine su često nepoznate većini ljudi koji nemaju priliku da ih posete. ’Wiki Loves Monuments’ pruža volonterima širom sveta način da prikažu kulturna dobra svojih zemalja i da podele te slike sa svima, putem Wikipedije”, rekao je Gelauf.

Konkurs se već 2011. godine proširio na evropski, a potom i svetski nivo. Projekat je prošle godine, drugi put zaredom, upisan u Ginisovu knjigu rekorda kao najveći foto-konkurs na svetu.

Više od 15.000 učesnika iz 36 zemalja prikupilo je 353.768 fotografija, a ove godine očekuje se još veći broj.

U Srbiji su 2012. na konkurs stigle 3.753 fotografije od 153 autora i to je bilo najveće takmičenje tog tipa u našoj zemlji. Bilo je i učesnika koji su slali po 300 ili 400 fotografija. Srbija je bila na 22. mestu po broju poslatih fotografija, što je vredan rezultat imajući u vidu broj stanovnika u Srbiji i u ostalim zemljama učesnicama.

Najbolje fotografije biće proglašene 26. oktobra i izložene, kao i prošle godine u Kulturnom centru Nea Pangea.

Izvor: Politika.rs

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: