Srećan 50. rođendan, audio-kasete!

Vrelog avgusta 1963. kompanija Philips predstavila je svoj novi proizvod, audio-kasetu, izum koji je obeležio živote generacija narednih nekoliko decenija i koji ovog meseca proslavlja pedeseti rođendan.

Izvor: B92
Podeli

"To je bilo veliko iznenađenje na tržištu", priseća se danas osamdesetsedmogodišnji Lu Otens koji važi za tvorca audio-kasete.

"Audio kasete su bile tako male u poređenju sa ostalim sličnim uređajima pa su za tren postale prava senzacija", navodi Otens u razgovoru za magazin Time.

Audio-kasete su u drugoj polovini dvadesetog veka doživele pravi bum, ponajviše u muzičkoj industriji, a brojne generacije odrastale su uz kasetofone i premotavanje svojih omiljenih kaseta.

Ove kasete sastoje se od dve simetrične plastične površine, zalepljenje ili prišrafljene, sa istovetnim razmakom za pokretljive koturove prebacivanja dugačke trake. Ram kasete je standardizovan po dužini od 10 cm, širini 6,5 cm i debljini od 2 centimetra.

Kasete su dodatnu popularnost stekle sa razvijanjem sistema snimanja i presnimavanja, jer je, što danas zvuči možda neverovatno, postalo moguće da pojedinci sami kreiraju svoje kompilacije, razmenjuju ih sa drugima ili ih uz simboličan odabir pesama poklanjaju drugima.

Dolaskom CD-ova a potom i formata kao što je mp3, kasete su polako pale u zaborav. Danas audio-kasete preživljavaju najviše u svetu kolekcionara i onih koji sa nostalgijom gledaju unazad. Britanski Daily Telegraph nedavno je zvuk premotavanja audio-kasete uvrstio na listu zvukova koji nam danas nedostaju.

Da li se još uvek sećate vaše prve audio-kasete i njenog sadržaja? Pamtite li još uvek spisak pesama sa neke od kompilacija koju ste poklonili ili dobili na poklon?

Foto: graur razvan ionut / FreeDigitalPhotos.net

Vesti

Qualcomm: "Nije bitan broj već kvalitet jezgara"

Qualcomm je jedan od najpoznatijih proizvođača sistema na čipu (SoC) i postoji velika mogućnost da barem jedan od vaših uređaja napaja Qualcommov Snapdragon procesor. Kompanija je nedavno objavila video u kom želi da gledaocima skrene pažnju da je znatno bitniji kvalitet samog jezgra a ne njihov broj u uređaju.

Vesti subota 31.08. 20:45 Komentara: 43

Dell predstavio novu Latitude seriju

Kompanija Dell predstavila je novu seriju Latitude 7000 ultrabook računara, kao i nove serije Latitude 5000 i 3000 laptop računara, koji predstavljaju spoj sofisticiranog dizajna, visokog kvaliteta i beskompromisne izdržljivosti, saopšteno je iz kompanije.

Vesti subota 31.08. 08:35 Komentara: 8
strana 1 od 86 idi na stranu